Hej
Først og fremmest så jeg blot sige tak for et godt og spændende forum. Der er mange gode råd at finde på dette forum, men jeg har dog alligevel et par spørgsmål som jeg håber at I kan hjælpe os mig. Situationen er som følger:
Jeg blev i foråret 2010 gift på rådhuset i København med min Japanske hustru. Vi er begge over 24 år og jeg er født og opvokset i Danmark og er ældre end 28 år hvorfor tilknytningskravet bortfalder. Hun arbejder for en større dansk virksomhed, men bor i Japan. Jeg arbejder ligeledes for en større dansk virksomhed og har intet problem med at opfylde forsørgelseskravet under de danske familiesammenføringsregler. Jeg ejer en ejerlejlighed som opfylder boligkravet, men har fremlejet min ejerlejlighed på en 2 års fremlejekontrakt for i stedet at leje en større lejlighed. Den lejede lejlighed som jeg bor i er ligeledes lejet på en fremlejekontrakt. Fremlejekontrakten mellem mig og lejerne af min egen ejerlejlighed ophører samme dag som fremlejekontrakten imellem mig og vedkommende som har den lejlighed jeg lejer i øjeblikket, hvorfor jeg efter endt lejemål i min nuværende lejlighed kan flytte tilbage til min egen ejerlejlighed.
Vi søgte om familiesammenføring via de danske regler i sommeren 2010, men fik i efteråret afslag grundet at jeg lejer en lejlighed på en fremlejekontrakt. Vi fik afslag på trods af, at jeg kunne dokumentere, at jeg kan flytte tilbage i min egen ejerlejlighed efter endt fremleje i lejligheden hvor jeg bor nu og at jeg dermed hele tiden kan sikre en
bolig af den rette størrelse og kvalitet.
Jeg klagede efterfølgende til Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration idet jeg ikke kunne se fornuften i Udlændingeservices afgørelse. Ministeriet behandler stadig min klagesag, men min hustru og jeg har ikke overskud til at vente længere på de lange
behandlingstider. Derfor må vi nu søge andre veje for at kunne komme til at få visa så
vi forhåbentlig snart kan bo og leve sammen som almindelige ægtefæller.
Jeg har derfor opsagt min lejlighed lejet på en fremlejekontrakt og bor nu midlertidigt hos en kammerat. Jeg er i gang med at søge efter en lejlighed som jeg kan leje på en almindelig uopsigelig lejekontrakt. Hertil skal det dog siges, at jeg har muligheden for at leje min tidligere lejlighed igen, såfremt jeg snarligt kan give vedkommende en afklaring på min visa situation.
Jeg er begyndt at studere reglerne for familiesammenføring via EU reglerne idet vi agter at flytte til Sverige og der søge om arbejds- og opholdstilladelse til min hustru. Jeg agter dog at beholde mit job i København samt min lejlighed i København som er lejet på en
fremlejekontrakt. Blot for god ordens skyld så vil jeg gerne understrege, at vi vil flytte til Sverige og reelt opholde os der, hvorfor vi ikke vil benytte lejligheden i København og dermed vil der ikke være tale et pro-forma ophold i Sverige. Endvidere vil min hustru
gerne søge job i Danmark selvom vi flytter til Sverige. Efter 3-4 måneder i Sverige er det vores plan at flytte tilbage til Danmark og søge om visa via EU reglerne. Hertil har jeg et par spørgsmål som jeg håber, at I kan hjælpe os med.
Forstår jeg det rigtigt såfremt jeg skal gøre følgende (i kronologisk rækkefølge):
1. Melde mig ud af folkeregisteret i Danmark, samt få et ’Internordisk Flyttebevis’ som skal stemples og underskrives.
2. Leje en lejlighed i Sverige (ingen krav hvad angår tidsbegrænset eller almindelig tidsubegrænset lejlighed når man skal søge om visa vi EU reglerne når man kommer tilbage til DK)
3. Tilmelde mig hos ’Skattemyndigheten’ i kommunen hvor jeg flytter til. Skattemyndigheten skal have en kopi af mit ’Internordiske Flyttebevis’.
4. Hos ’Skattemyndigheten’ bliver jeg registreret i ’Folkbokföringen’ og får et svensk personnummer som bliver sendt til min svenske adresse.
5. Tilmelde os til ’Migrationsverket’ for at søge opholdstilladelse til min Japanske hustru. Hos ’Migrationsverket’ skal vi sørge for, at oplyse at vi ønsker at gøre brug af EES/EU reglerne og arbejdskraftens frie bevægelighed. Hos ’Migrationsverket’ vil vi få en 5 års arbejds- og opholdstilladelse til min Japanske hustru såfremt jeg kan dokumentere svensk personnummer, en svensk lejekontrakt, vielsesattest, dokumentation for at jeg kan forsøge mig selv om min hustru, to pas billeder af min Japanske hustru samt begge vores pas.
6. Efterfølgende tilmelder vi min Japanske hustru hos ’Skattemyndigheten’ for at opfører hende i ’Folkbokföringen’ hvorefter vi får et svensk CPR nummer til hende.
7. Desuden agter jeg at åbne en Svensk bankkonto så jeg kan overføre
husleje fra en svensk konto samt betale regninger, mad og andet via en svensk bank, hvilket kan bevidne mit ophold i Sverige når jeg atter flytter tilbage til Danmark og der skal søge opholdstilladelse til min hustru via EU reglerne.
8. Som beskrevet ovenfor agter vi at flytte tilbage til København efter 3-4 måneder i Sverige og søge om visa via EU reglerne og dermed undgå kravene til bolig som man møder når man søger om familiesammenføring via de danske regler.
Jeg går ud fra, at når vi søger om visa i Danmark via EU reglerne skal vi medbringe følgende:
I. Kopier at alle officielle svenske dokumenter
II. Kopi af svensk lejekontrakt
III. Kopi af bankoverførsel af leje til ejeren af den lejlighed jeg lejer i Sverige
IV. Kopier af kvitteringer som bevidner mit ophold i Sverige (indkøb, biograf, cafe, etc.)
V. Samt udfylde samt underskrive standard blanketten hos Udlændingeservice
Spørgsmål:
A. Vi skal altså ikke søge om Svensk visa i Sverige til min Japanske ægtefælle, men søge om arbejds- og opholdstilladelse via EU reglerne idet jeg er EU borger og er flyttet til Sverige (jeg spørger blot for at vide mig sikker)
B. Idet jeg kan forstå, at vi skal aflevere vores pas til ’Migrationsverket’ så kan vi ikke rejse mens de behandler vores sag – er det muligt at aflevere kopier af vores pas? Begge vore arbejdsgivere kræver megen rejseaktivitet, hvorfor dette kunne blive et problem.
C. Min Japanske hustru har muligheden for at få et job i København når vi har et Visa til hende. Må/kan hun tage et arbejde i Kbh. med den svenske arbejds- og opholdstilladelse?
D. Er der andet jeg bør sørge for hvad angår at flytte til Sverige og der søge om arbejds- opholdstilladelse til hende
E. Er der andet jeg bør sørge for hvad angår når jeg vi atter flytter tilbage til Danmark og søger og Visa til hende via EU reglerne?
F. Vil der opstå komplikationer når jeg søger om visa til min ægtefælle efter EU reglerne idet jeg allerede har søgt og fået afslag efter de danske regler? Er der noget jeg bør være opmærksom på?
G. Er der nogle guidelines på nettet som i detaljer beskriver hvad vi skal gøre og hvilke rettigheder vi har?
H. Er der jurister eller konsulenter som har specialiseret sig i familiesammenføringsreglerne via Sverige/EU modellen som man med fordel kan tage kontakt til?
I. ... og sidst men ikke mindst, skal jeg sørge for at Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration stopper behandlingen af min klagesag før jeg går i gang med at søge om visa via EU reglerne - eller sker der noget ved, at de kører sagen videre i håb om, at få et visa til min hustru basis den adresse jeg har nu hos en kammerat?
Eller bør vi følge en helt anden strategi for at jeg kan få visa til min kone så vi kan flytte tilbage den lejlighed i København som jeg kan leje på en fremlejekontrakt?
Jeg håber inderligt, at I kan være os behjælpelige.
Med venlig hilsen
Det Japansk/Danske ægtepar
Sverige model - hjælp - en længere historie
-
- Indlæg: 3
- Tilmeldt: 23.01.2011 20:07:17
Re: Sverige model - hjælp - en længere historie
Det internordiske flyttebevis blev afskattet ved årsskiftet 2006-7, så vidt jeg husker. Så det er da nogle gamle oplysninger, du har gjort brug af.
I øvrigt er der forskel på visum (visa i flertal) og opholdskort og opholdstilladelse. Når I gør brug af EU-regler, er det et opholdskort, din kone skal søge om, ikke noget visum.
I skal i øvrigt ikke aflevere pas. Migrationsverket vil bare gerne fotokopiere din kones pas til brug for sagsbehandlingen.
Og din kone må kun arbejde i Sverige med et svensk opholdskort. Hun må ikke arbejde i Danmark, hvis hun bor i Sverige. Men når hun flytter videre til Danmark, må hun naturligvis begynde at arbejde i Danmark.
ÆUG's gode råd om hele processen finder du på www.aegteskabudengraenser.dk/jegvil
I øvrigt er der forskel på visum (visa i flertal) og opholdskort og opholdstilladelse. Når I gør brug af EU-regler, er det et opholdskort, din kone skal søge om, ikke noget visum.
I skal i øvrigt ikke aflevere pas. Migrationsverket vil bare gerne fotokopiere din kones pas til brug for sagsbehandlingen.
Og din kone må kun arbejde i Sverige med et svensk opholdskort. Hun må ikke arbejde i Danmark, hvis hun bor i Sverige. Men når hun flytter videre til Danmark, må hun naturligvis begynde at arbejde i Danmark.
ÆUG's gode råd om hele processen finder du på www.aegteskabudengraenser.dk/jegvil
-
- Indlæg: 15458
- Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34
Re: Sverige model - hjælp - en længere historie
E. Du skal sørge for omhyggeligt at kunne dokumentere dit ”faktisk og reelle ophold” i Sverige. Læs ”jeg vil… flytte tilbage til Dan-mark”. Der er også rigtig mange indlæg i forum ”EU-regler” omkring det emne.
F. Dine rettigheder som EU-borger er ikke afhængig af, hvad du tidligere har søgt om efter et lands nationale regler.
G. Ja. ÆUG`s egne vejledninger under ”jeg vil….” samt den folder fra DRC omkring EU-reglerne, som der linkes til i ”jeg vil…. flytte Sverige/EU-land”
H. Umiddelbart nej. Det ”svære” ved Sverigesløsninger er at finde en passende bolig, og det er ikke noget, som en advokat kan hjælpe dig med. Der findes et firma ”Go to Sweden”, som formedelst 25.000 kroner tilbyder at assistere med at finde bolig m.m., men de pen-ge er nok bedre anvendt på andre ting.
I. Samme svar på spørgsmål F.
F. Dine rettigheder som EU-borger er ikke afhængig af, hvad du tidligere har søgt om efter et lands nationale regler.
G. Ja. ÆUG`s egne vejledninger under ”jeg vil….” samt den folder fra DRC omkring EU-reglerne, som der linkes til i ”jeg vil…. flytte Sverige/EU-land”
H. Umiddelbart nej. Det ”svære” ved Sverigesløsninger er at finde en passende bolig, og det er ikke noget, som en advokat kan hjælpe dig med. Der findes et firma ”Go to Sweden”, som formedelst 25.000 kroner tilbyder at assistere med at finde bolig m.m., men de pen-ge er nok bedre anvendt på andre ting.
I. Samme svar på spørgsmål F.
-
- Indlæg: 3
- Tilmeldt: 23.01.2011 20:07:17
Re: Sverige model - hjælp - en længere historie
Skaanebo,
Tusind tak for din hjælp.
Ang. det internordiske flyttebevis så har jeg fundet informationerne i DRC folderen side 22: http://www.drcenter.dk/html/publikation ... ningen.pdf
Vi har måske muligheden for at leje en lejlighed i Malmø og dermed flytter vi nok ganske snart til Sverige. Jeg tager i denne uge en tur til Malmø for at tale med Migrationsverket for at høre nærmere om processen.
Mvh.
Tusind tak for din hjælp.
Ang. det internordiske flyttebevis så har jeg fundet informationerne i DRC folderen side 22: http://www.drcenter.dk/html/publikation ... ningen.pdf
Vi har måske muligheden for at leje en lejlighed i Malmø og dermed flytter vi nok ganske snart til Sverige. Jeg tager i denne uge en tur til Malmø for at tale med Migrationsverket for at høre nærmere om processen.
Mvh.
-
- Indlæg: 3
- Tilmeldt: 23.01.2011 20:07:17
Re: Sverige model - hjælp - en længere historie
fundiver199,
Du skal ligeledes have tak for hjælpen. Jeg ønsker ikke at opholde mig proforma i sverige. Jeg flytter dertil og vil bo der. Jeg agter at åbne en bank konto, tegne forsikringer etc og pendle frem og tilbage til min arbejdsplads i Kbh.
Mvh.
Du skal ligeledes have tak for hjælpen. Jeg ønsker ikke at opholde mig proforma i sverige. Jeg flytter dertil og vil bo der. Jeg agter at åbne en bank konto, tegne forsikringer etc og pendle frem og tilbage til min arbejdsplads i Kbh.
Mvh.