Spørgsmålet er, om det bare er det, der er problemet? EU-reglerne er jo noget, de nationale politikere ikke kan bestemme over. Og det er ingen hemmelighed, at det er ilde set blandt de fleste danske politikere, at de anvendes til at ”omgå” de stramme danske regler for FS.skaanebo skrev:Hvorfor lader I jeres liv styre af, hvor langsomme nogle bureaukratiske embedsmænd er?
Og når man nu ikke kan forhindre folk i at gøre dette, så kan man da i det mindste gøre det mindre attraktivt ved med vilje at fremkalde langsommelig sagsbehandling.
Så vidt jeg har forstået det, behandles sagerne om FS med en dansk statsborger efter EU-reglerne på et særligt kontor hos Statsforvaltningen København, uanset hvor i landet de er afleveret. Og det er jo relativt let at underbemande netop det kontor med vilje, så de ”desværre” ikke kan følge med.
Der er cirka 400 sager om FS efter EU-reglerne med en dansk statsborger hvert år, hvilket skal ses i sammenhæng med, at Statsforvaltningerne behandler op mod 30.000 sager om registreringsbeviser og opholdskort til borgere fra de andre EU-lande og deres medfølgende familie. Plus sager om skilsmisse og børn og hvad har vi ellers.
Så det er en meget lille del af Statsforvaltningernes personale, der beskræftiger sig med dette hjørne af deres sagsbehandling. Og derfor kunne man nok godt tilføre flere ressourcer fra nogle andre afdelinger, hvis det er nødvendigt for at behandle sagerne inden for den tid, man er forpligtet til.
Hvis man altså ville. Men det vil man åbenbart ikke, og jeg kan næsten ikke se anden forklaring end, at der må være tale om en politisk motiveret handling.
I forbindelse med Eritrea sagen har medierne omtalt den såkaldte ”formodningsregel”. En regel gående ud på, at embedsmænd, især på lederniveau, er tilbøjelige til at gøre det, som de ”formoder”, at deres politiske chefer gerne vil have.
I 2012 rettede ÆUG talrige henvendelser til Justitsministeriet, hvori vi påpegede, at de 6 måneder faktisk er et retskrav, og at det er en grov krænkelse af borgernes rettigheder, hver eneste gang fristen overskrides. Det var de rent ud sagt skide ligeglade med i Justitsministeriet. ÆUG har aldrig hørt så meget som et ord fra dem som svar på vores henvendelser.