Forstå processen ved Familieretshuset på få minutter

Her kan du skrive om/søge information om få din ægtefælle / partner sammenført til Danmark efter de almindelige danske regler.

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
Kim P. Nyberg
Indlæg: 2961
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Forstå processen ved Familieretshuset på få minutter

Indlæg af Kim P. Nyberg » 14.08.2022 06:12:41

Hvis I er ugift og ikke bor sammen, er det et krav for at opnå familiesammenføring, at I er gift med hinanden. Vælger I at blive gift i Danmark, skal I en tur via Familieretshuset først. Det gør I ved at gå ind på www.familieretshuset.dk og trykke på punktet "Internationale ægteskaber". Her skal I udfylde en §11b-erklæring og I skal ansøge om en prøvelsesattest. Prøvelsesattesten koster kr. 1.900,- i 2024-niveau. På deres hjemmeside står der, at der er en forventet sagsbehandlingstid på 5 dage, men det passer ikke. De fleste venter i op mod 5 uger. Dette skyldes primært, at Familieretshuset fra start har været underbemandet og at politikerne ikke har villet tilføre flere ressourser til denne myndighed.

Først når man har fået prøvelsesattesten, kan man aftale tid og sted for vielsen med enten kommunen eller et præstekontor.

Som dansker bosiddende i Danmark, skal du ikke tilvejebringe dokumentation for, at du er ugift. De oplysninger kan Familieretshuset selv trække i diverse registre. Men bor du udenfor landets grænser, skal du tilvejebringe civilstandsattest fra hver af de lande, du bor eller har boet i. Din kommende ægtefælle skal altid medbringe en civilstandsattest fra hver af de lande, som vedkommende bor eller har boet i. Dertil skal I kunne dokumenterer jeres forhold, for eksempel ved at vedlægge kopi af breve sendt til hinanden eller udskrifter af jeres kommunikation på sociale medier/e-mails. Er man tidligere gift, skal man tillige tilvejebringe en skilsmisseerklæring, og er man blevet enke/enkemand, skal dødsattest fremlægges.

Vælger I at blive gift i Danmark og indgåelsen af ægteskabet anerkendes af Familieretshuset i form af udstedelsen af prøvelsesattesten, skal SIRI og Udlændingestyrelsen ikke undersøge, om ægteskabet er ægte eller proforma, idet Familieretshuset allerede har foretaget denne undersøgelse. SIRI og Udlændingestyrelsen forsøger dog alligevel, men det er man i sin gode ret til at afslå med henvisning til, at Familieretshuset allerede har gjort arbejdet.

Er I gift i udlandet, skal ægteskabet anerkendes i Danmark. Er vielsen foregået indenfor EU/EØS-området, er en oversættelse af vielsesattesten til minimum engelsk tilstrækkeligt. Den behøver således ikke at blive Apostille-stemplet eller legaliseret. Er vielsen foregået udenfor dette område, skal vielsesattesten dels oversættes til minimum engelsk, og både originalen og oversættelsen skal en tur forbi først Udenrigsministeriet i det land vielsen er forrettet og derefter den danske ambassade eller generalkonsulat. Begge steder skal dokumenterne stemples. Derpå kan de bruges i Danmark.

Bemærk, at hvis du eller din partner på det nærmeste går direkte fra det ene ægteskab til det næste, skal I ikke forvente, at de danske myndigheder vil anerkende ægteskabet. Der er ikke nogen fast regel for, hvor længe man skal have været helt ude af det ene forhold, inden man går ind i det næste, men praksis viser ret tydeligt, at hvis der går mindre end et års tid fra skilsmisse til nyt ægteskab, bliver forholdet sjældent anerkendt. Det ville være at sætte skøn under regel, hvis man sagde, at I SKAL vente mindst et år, så det lader jeg være med. Det vigtigste er nemlig, at I kan dokumenterer jeres forhold.

Jeg har set flere eksempler, hvor der er fundet en ny partner, mens man samtidig er gift til anden side. Myndighederne anerkender ikke sådan noget, fordi bigami er forbudt her i landet. Både du og din partner skal således være helt fri af tidligere forhold, før de vil anerkende jer som kærester og forlovede. Myndighederne skal nok finde ud af, hvis det er foregået, så man kan ikke snyde på vægten. Har man snydt eller forsøgt på det, sker der dog ikke andet, end at myndighederne beregner jeres forhold fra det tidspunkt, hvor I begge er helt fri af tidligere forhold.

Som en sidste ting: I kan sagtens blive gift, selv om I begge er under 24 år. Indgåelsen af ægteskabet har nemlig ikke noget med 24 års reglen at gøre. 24 års reglen forhindrer kun, at I kan blive familiesammenført, før I begge er blevet 24 år.
Seniorrådgiver i Ægteskab Uden Grænser

mh1
Indlæg: 10609
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: Forstå processen ved Familieretshuset på få minutter

Indlæg af mh1 » 16.08.2022 11:25:22

Apostille er ikke begrænset til EU/EØS-lande, så man kan få apostillestempel og dermed en legalisering uden at skulle til udenrigsministerium og dansk ambassade.

Man kan google på landet + apostille og finde ud af, om det er et apostille-konventionsland. Desuden vil man som regel også få en oversigt over, hvor man kan gå hen og få sit originale dokument påsat en apostille. Apostillen er nogle steder et fint klistermærke, mens det i andre (som i DK) blot er et stempel på bagsiden af dokumentet.

Her findes en oversigt over lande, som har tiltrådt konventionen:
https://www.hcch.net/en/instruments/con ... le/?cid=41
mh
Rådgiver for ÆUG

Kim P. Nyberg
Indlæg: 2961
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Re: Forstå processen ved Familieretshuset på få minutter

Indlæg af Kim P. Nyberg » 22.08.2022 18:48:42

mh skrev:
16.08.2022 11:25:22
Apostille er ikke begrænset til EU/EØS-lande, så man kan få apostillestempel og dermed en legalisering uden at skulle til udenrigsministerium og dansk ambassade.
Blot til afklaring: Er dokumentet fra et andet EU/EØS-land, skal det ikke apostillestemples. En oversættelse til minimum engelsk vil være tilstrækkeligt. Det er kun hvis dokumentet er udstedt i et land udenfor EU/EØS, at man skal til at kigge på apostille/legalisering.
Seniorrådgiver i Ægteskab Uden Grænser

Besvar