Forstå integrationskravet på få minutter

Her kan du skrive om/søge information om få din ægtefælle / partner sammenført til Danmark efter de almindelige danske regler.

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
Kim P. Nyberg
Indlæg: 2879
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Forstå integrationskravet på få minutter

Indlæg af Kim P. Nyberg » 07.08.2022 23:38:17

INTRO:

Søger man familiesammenføring efter udlændigelovens regler, er det oftest integrationskravene, man falder på, når der gives afslag. Derfor får du her en gennemgang af de forskellige punkter og hvordan de skal forstås.

Integrationskravet består af 6 såkaldte integrationsrelevante betingelser. Der er 3 til dig, som enten er dansk statsborger eller som er udlænding med mindst 3 års permanent opholdstilladelse i Danmark, og der er 3 til din ægtefælle/partner. Tilsammen skal I opfylde mindst 4 af de 6 krav. I må gerne opfylde 5 eller alle 6 krav. I skal bare mindst ramme 4.

Hvis du for eksempel kun opfylder ét krav, skal din ægtefælle opfylde alle sine tre krav.

Opfylder du to krav, vil det være tilstrækkeligt, at din ægtefælle også kun opfylder to krav.

Opfylder du alle dine tre krav, vil et enkelt opfyldt krav på din ægtefælles side være nok.

For at lette forståelsen en lille smule, vil jeg skrive ”du” eller ”dig”, hvis det er den danske statsborger eller udlænding med mindst 3 år permanent opholdstilladelse, jeg skriver om, og ”din ægtefælle”, hvis det er den tilkomne ægtefælle eller partner, der er tale om.

Jeg tager punkterne én ad gangen og starter med dem til dig. Formålet med denne gennemgang er selvklart, at antallet af afslag minimeres mest muligt og så du og din ægtefælle forstår kravene så godt som muligt.

Kravene skal være opfyldt på det tidspunkt, hvor I indgiver ansøgningsskema FA1. Det nytter således ikke noget, at indgive ansøgningen og derefter forsøge at opfylde nogle af kravene. Det vil nemlig være for sent, og vil altid føre til afslag på hele ansøgningen.
Seniorrådgiver i Ægteskab Uden Grænser

Kim P. Nyberg
Indlæg: 2879
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Re: Forstå integrationskravet på få minutter

Indlæg af Kim P. Nyberg » 07.08.2022 23:38:58

TIL DIG:

FØRSTE KRAV: Danskkundskaber på et vist niveau:

Dette krav er ufravigeligt i udgangspunktet. Det handler om, at du skal kunne vise en afgangseksamen fra 9. eller 10. klasse i grundskolen. Her kigges specifikt på dine kundskaber i skriftligt og mundtligt dansk. Der kigges ikke på karakteren i orden.

Har du fået karakter efter 13-skalaen, skal din gennemsnitlige karakter i de to discipliner være på mindst 6.

Har du fået karakter efter 12-skalaen, skal din gennemsnitlige karakter i de to discipliner være på mindst 02.

Hvis du ligger med et gennemsnit under den nævnte karakter, opfylder I ikke integrationskravet. Heller ikke selv om I samlet kan opfylde 4 andre krav. Men ligger dit gennemsnit over den nævnte karakter, kan du sætte flueben ved dette punkt.

Som nævnt ovenfor, er kravet som udgangspunkt ufravigelig. Når jeg skriver ”som udgangspunkt”, er det fordi kravet alligevel kan fraviges. Det skyldes Danmarks internationale forpligtelser, og i særlig grad vores forpligtelser i handicapkonventionen. Det betyder, at hvis du er for eksempel ordblind, du har dokumentation på det og du derfor ikke har kunnet opnå de ovenfor nævnte karakterer, kan punktet om dine danskkundskaber fraviges helt. I så fald skal I samlet set opfylde 4 andre krav.

Er du gået ud af skolen efter 6. eller 7. klasse og arbejdet en vis legemsdel ud af bukserne siden, opfylder I under ingen omstændigheder integrationskravet som et hele. Så må du enten på skolebænken, eller tage til din ægtefælles hjemland, eller tage via et andet EU-land, eller helt opgive forholdet.

Har du bestået 9. eller 10 klasse i udlandet, tæller dette heller ikke med. Det SKAL være foregået i en dansk skole på dansk jord.

ANDET KRAV: Uddannelsesniveau:

Officielt hedder det sig, at der skal være tale om mindst 6 års uddannelse, heraf mindst 1 års sammenhængende uddannelse udover grundskolen. Den er der en del, der misforstår.

Det man skal fokuserer på, er ”heraf mindst et års sammenhængende uddannelse udover grundskolen”. Grundskolen vil sige enten folkeskolen eller en privat friskole/efterskole. De første 5 år af kravet foregår dermed i grundskolen, og så skal man bygge et år ovenpå ved hjælp af mindst et år på en videregående uddannelse. Her skal det være en gymnasial eller en erhvervsuddannelse, der er kompetencegivende, og den skal være SU-berettiget, for at tælle med.

Der er således ikke krav om, at man skal uddanne sig i 6 år efter grundskolen, for at opfylde kravet. Der er heller ikke krav om, at man skal have bestået uddannelsen. Det ene år udover grundskolen, skal blot gennemføres. Har man taget et sabbatår imellem grundskolen og den videre uddannelse, kan du ikke opfylde punktet om uddannelse.

Enhver form for uddannelse i udlandet tæller IKKE med. Det SKAL være foregået i Danmark.

TREDJE KRAV: Erhvervserfaring:

Du skal have arbejdet i mindst 5 år. Også her sker der ofte misforståelser.

Er der tale om 5 år i træk? Nej.

Er der tale om de seneste 5 år? Nej.

Kan det være arbejde for flere forskellige arbejdsgivere? Ja, det kan det godt.

Kan det være deltidsjobs? Ja, det kan det godt, hvis det er to eller flere deltidsjobs, man har samtidig og de tilsammen udgør mindst 30 timer om ugen.

Tæller ferier med? Nej.

Tæller dagpenge med: Nej. Dog tæller barselsdagpenge med, da barsel regnes som fuldtidsarbejde.

Jeg arbejder i aften- eller nattevagt i sundhedssektoren 28 timer om ugen, og min kontrakt omtaler dette som fuldtidsjob. Tæller det så med? Ja.

Så det handler om, at du – set over hele dit arbejdsliv – kan samle lønsedler sammen for samlet set fem år, der viser, at du har arbejdet i mindst 30 timer om ugen eller mindst 120 timer om måneden på de fremlagte lønsedler. Det kan dermed sagtens være samlet sammen fra en 10- eller 15 årig periode, hvis det skulle være det. Sålænge summen er 60 måneder.

Arbejdet skal være foregået i Danmark. Arbejde i udlandet tæller ikke med.
Seniorrådgiver i Ægteskab Uden Grænser

Kim P. Nyberg
Indlæg: 2879
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Re: Forstå integrationskravet på få minutter

Indlæg af Kim P. Nyberg » 07.08.2022 23:39:31

TIL DIN ÆGTEFÆLLE:

FØRSTE KRAV: Dansk eller engelsk på et vist niveau:

Din ægtefælle har her to muligheder: enten opfylde Dansk 1, der svarer til danskniveauet i en dansk 0. eller 1. klasse, eller opfylde Engelsk B1, der svarer til en dansk folkeskoles afgangseksamen i 9. klasse i faget engelsk. I langt de fleste tilfælde vil Dansk 1 være helt urealistisk.

Engelsk B1 kan opfyldes ved, at din ægtefælle tager en IELTS eller TOEFL test i engelsk i sit hjemland, eller hvor din ægtefælle sidst har boet før ankomsten til Danmark. Er prøven bestået, er integrationskravets Engelsk på B1 niveau opfyldt. Fremvisning af et diplom er dog ikke nok. Der skal være tale om et egentligt eksamensbevis, som vi kender det begreb i Danmark. At vedkommendes modersmål er engelsk, er heller ikke nok. Der skal ligge dokumentation på niveauet.

Man må gerne ligge højere end B1-niveauet. Man må bare ikke ligge lavere.

ANDET KRAV: Uddannelsesniveau:

Ligesom det gjaldt for dig selv, skal din ægtefælle også have mindst et år sammenhængende uddannelse udover grundskolen. Altså en gymnasial eller erhverskompetencegivende uddannelse. Det ene år skal bare være gennemført med bestået karakter. Uddannelsen kan være taget i Danmark eller i udlandet.

TREDJE KRAV: Erhvervserfaring:

Din ægtefælle skal have arbejdet i mindst 30 timer om ugen eller mindst 120 timer om måneden i 3 år ud af de seneste 5 år. Det kan være enten fuldtidsjob eller flere samtidige deltidsjobs, der tilsammen opfylder timekravet. Det behøver ikke at være hos samme arbejdsgiver hele perioden. Arbejdet kan være udført enten i Danmark eller i udlandet.

Kun dokumentation i form af lønsedler, eventuelt sammen med ansættelseskontrakter, accepteres. Din ægtefælle kan således ikke bruge en arbejdsgivererklæring til noget som helst.

Vær opmærksom på, at en stilling som au pair ikke er arbejde, men kulturudveksling, og derfor ikke tæller med i regnskabet.
Seniorrådgiver i Ægteskab Uden Grænser

Kim P. Nyberg
Indlæg: 2879
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Re: Forstå integrationskravet på få minutter

Indlæg af Kim P. Nyberg » 08.08.2022 06:49:01

UNDTAGELSER TIL KRAVET:

I skal ikke opfylde integrationskravet, hvis du har særbørn - det vil sige mindreårige børn fra et tidligere forhold - og hvor barnet eller børnene har fast, regelmæssigt samvær med begge forældre, for eksempel i en 7-7 eller en 4-3 ordning eller tilsvarende.

Ligeledes skal kravet heller ikke opfyldes, hvis din seksuelle eller religiøse orientering er en hindring for at udøve familieliv i din ægtefælles hjemland.
Seniorrådgiver i Ægteskab Uden Grænser

Kim P. Nyberg
Indlæg: 2879
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Re: Forstå integrationskravet på få minutter

Indlæg af Kim P. Nyberg » 20.08.2022 16:51:18

I uddannelseskravet til din ægtefælle, fik jeg skrevet en fejl. Jeg fik skrevet, at det ene års uddannelse udover grundskolen ikke nødvendigvis skal være med en bestået karakter. Men på nyidanmark.dk kan man læse, at det skal den. Så det er hermed rettet til orientering.
Seniorrådgiver i Ægteskab Uden Grænser

Besvar