Indlæg
af Kim P. Nyberg » 15.07.2024 20:58:03
De danske myndigheder har sat nogle krav op for at forhindre dels tvangsægteskab, dels arrangerede ægteskaber. At de stiller nogle krav op, er der i sig selv ikke noget i vejen for, og det er heller ikke i strid med verdensmålene. Men det kan selvfølgelig godt diskuteres, hvorvidt de forskellige elementer i kravene er uforenelig med verdensmålene og menneskerettighedskonventionen.
Hvis vi for eksempel tager kravet om, at at parret skal have kendt hinanden i omkring et år forud for vielsen, kan man sige, at det krav kunne gå for langt. For der er vel forskel på, om man har boet sammen i hele perioden, eller om man kun har besøgt hinanden et par gange om året i kort tid ad gangen. Og, ja, det gør da en forskel. Men pointen fra lovgivers side er, at jo længere tid et par har kendt hinanden og været fysisk sammen, jo bedre kender man også hinanden. Hvorimod dem, der bliver "gift ved første hik", stort set ikke kender hinanden, og risikoen for proforma derfor er overhængende.
For mit eget vedkommende er det største problem, at har myndighederne først hevet proforma-kortet op ad skuffen, er det i praksis fuldstændig umuligt at få den ned i skuffen igen. Jeg har set masser af par, som har fået proforma-kortet smidt i hovedet, og uanset hvor meget de tager til genmæle, får de ikke et ben til jorden, for myndighederne fastholder anklagen.
Seniorrådgiver i Ægteskab Uden Grænser