Dagbladet Politiken i dag

Her kan du skrive om/søge information om, hvorledes man opnår permanent opholdstilladelse i Danmark og/eller får dansk statsborgerskab.

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
Kim P. Nyberg
Indlæg: 3110
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Dagbladet Politiken i dag

Indlæg af Kim P. Nyberg » 29.07.2023 16:13:32

Som de fleste af jer ved, består udlændingeloven af en uendelig række af snubletråde. Dagbladet Politiken har i dag en forside og et 2 siders opslag inde i første sektion om forhindringerne i forbindelse med ansøgning om permanent opholdstilladelse.

Forsideartiklen handler om, hvorvidt uddannelse skal ligestilles med arbejde. Og nu skal man holde fast, for det bliver en lille smule skizofrent. I blå blok har man i mange år fastholdt, at de to ting under ingen omstændigheder skal sidestilles, mens rød blok, når de har haft magten, har sidestillet de to. Nu er det blevet lige stik modsat. Venstre og Moderaterne vil gerne have det ligestillet, mens Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører sidder med armene over kors og under ingen omstændigheder vil være med på forslaget. Han lyder lidt i stil med Martin Henriksen. Så tror jeg ikke, at jeg behøver sige mere om det.

Inde i avisen møder vi en cubansk kvinde, der har boet i Danmark i 16 år, er gift med en dansk mand, har to børn og både har haft arbejde og taget uddannelse under opholdet her i landet. Men hun har begået en klassisk fejl: Hun har ikke været helt skarp på reglerne, og så bliver man altså straffet med et afslag.

Lad mig derfor skære det ud i pap: Hvis man søger om permanent opholdstilladelse, er det ikke nok, at man opfylder kravene, når ansøgningen indgives til Udlændingestyrelsen. De skal stadig være opfyldt, når sagsbehandleren trykker på "Send"-knappen. Den cubanske kvinde begik den fejl, at sige ja til en uddannelse, mens hendes sag om permanent opholdstilladelse var sendt til behandling. Invitationen kom fra kommunen, som så et potentiale i det, hun kunne. Men fordi uddannelse ikke tæller med, og fordi Udlændingestyrelsen tog 9 måneder om at komme med en afgørelse, opfyldte hun ikke længere kravet om 3 år og 6 måneders fuldtidsarbejde inden for de seneste 4 år.

Et andet punkt, som er lige så klassisk, og hvor mange også fejler, er, at når man efteruddanner sig eller tager en højere uddannelse eller man er lærling, er det fuldstændig ligegyldigt, om man får fuld løn under denne periode, eller om man arbejder ved siden af. Det tæller ikke som arbejde. Politikerne har lavet reglerne så tilpas tudetosset, at ethvert arbejde mens man uddanner sig, tæller som studiejob og dermed ikke som et "rigtigt" arbejde. Det er her også uanset, om arbejdet andrager 5 minutter om dagen eller 50 timer om ugen.

Opfordringen skal derfor lyde, at såfremt du nærmer dig det tidspunkt, hvor du kan søge om permanent opholdstilladelse, men en uddannelse også står og frister, er du nødt til at vente med at påbegynde uddannelsen indtil du har fået din permanente opholdstilladelse. Ellers risikerer du, at du må vente yderligere 3-4 år, før du kan søge om det.

Jeg skal i den forbindelse minde om, at et afslag på permanent opholdstilladelse ikke betyder, at du skal rejse tilbage til dit hjemland. Du har stadig ret til at blive her på din midlertidige opholdstilladelse.
Seniorrådgiver i Ægteskab Uden Grænser

Besvar