Kontanthjælp under processuelt ophold

Her kan du skrive om/søge information om ophold i DK på andre grundlag end familiesammenføring eller EU-regler, f.eks. au-pair, studier og arbejde m.v.

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
Mor_fra_Kenya
Indlæg: 2
Tilmeldt: 13.03.2020 22:07:31

Kontanthjælp under processuelt ophold

Indlæg af Mor_fra_Kenya » 13.03.2020 22:22:01

Jeg skriver på vegne af en kenyansk statsborger som september 2019 søgte om at blive familiesammenført med sin herboende danske datter. Dette skete mens mor og datter var på besøg i Danmark. (Sagen minder meget om en tilsvarende sag som også er beskrevet i "Ophold på andet grundlag" Datteren er fire år og har hele sit liv boet med mor, men også haft løbende kontakt til den herboende danske far. Datteren har nu tæt kontakt til begge forældre - og har adresse hos far. Moren har ophold et andet sted. De er ikke gift.

US har givet moren processuelt ophold og kort tid efter tilbagebetalte man ansøgningsgebyret med henvisning til "Vi har vurderet, at du kan indgive din ansøgning gebyrfrit, da du kan være omfattet af den afledte opholdsret, der følger af Chavez-Vilchez-dommen." Denne lille detalje er kun medtaget fordi den kan være interessant for andre, som måske også bør påberåbe sig dommen.

Spørgsmålet angår dog noget helt andet. Siden mor kom til Danmark har hun klare sig selv via opsparing og hjælp fra venner, men hun er nu løbet tør for penge. Hun må IKKE arbejde mens hun venter på en afgørelse, men hvad sker der hvis hun søger om kontanthjælp? Vil det skade hendes sag?

Jeg har kun fundet en enkelt omtale af problematikken: https://www.ft.dk/samling/20181/almdel/ ... /index.htm

Er der nogen her på ÆUG som har erfaring med kontanthjælp og processuelt ophold? Jeg er med på, at den type ydelser i almindelighed skader muligheden for forlængelse af en opholdstilladelse med mere, men situation er jo noget anderledes når man direkte har forbud mod at arbejde og samtidig skal vente op mod et par år på en afgørelse.

skaanebo
Indlæg: 11560
Tilmeldt: 09.06.2007 19:00:10

Re: Kontanthjælp under processuelt ophold

Indlæg af skaanebo » 13.03.2020 23:50:45

Hun er ikke berettiget til kontanthjælp, når hun kun har processuelt ophold. Kommunen kan evt. hjælpe hende med en enkeltbillet hjem til hendes hjemland, og så må hun vente der for egne midler, indtil sagen er afgjort.

Mor_fra_Kenya
Indlæg: 2
Tilmeldt: 13.03.2020 22:07:31

Re: Kontanthjælp under processuelt ophold

Indlæg af Mor_fra_Kenya » 14.03.2020 00:17:34

Andre bud? Så du svaret til Folketinget? Er der nogen der har konkrete erfaringer med dette eller kan henvise til afgørelser.


Besvar