Mine rettigheder som dansk statsborger

Her kan du skrive om/søge information om livet i Danmark, herunder Danskundervisning, Rettigheder i DK, Økonomi & Skat (Børnepenge, pension m.v.), Sygdom & dødsfald, Skilsmisse m.v.

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
stinegraubaek
Indlæg: 3
Tilmeldt: 14.09.2016 14:21:11

Mine rettigheder som dansk statsborger

Indlæg af stinegraubaek » 28.05.2018 15:39:15

Hej.

Jeg er dansk statsborger (født og opvokset i DK), men er gift med en ecuadorianer. Vi blev gift i Ecuador sidste år, og bor her i Ecuador. Jeg har endnu ikke meldt udflytning af DK fordi jeg har besøgt dk flere gange i det sidste år, og jeg kunne ikke helt overskue konsekvenserne af at melde mig ud af landet og miste mine danske rettigheder.

Jeg har en række spørgsmål:

Hvad sker der helt præcis med mine rettigheder i det danske system når jeg melder udflytning?
I forhold til dansk bank, e-boks, sygesikringskort isv osv.

Jeg har et dansk firma, så hvad hvis jeg melder udflytning men fortsat betaler dansk skat via mit firma? Kan jeg så beholde mine rettigheder til sygehusvæsen, pension, børnepenge osv?

Jeg kommer fortsat til DK flere gange årligt, og kommer nok aldrig til at være ude af landet mere end 6 måneder af gangen, i hvert fald ikke de første par år. Er det så overhovedet nødvendigt at melde udflytning?

Jeg bor hos mine forældre når jeg er i landet, og har også adresse der. Hvad sker der med ens adresse hvis man melder udflytning?

Jeg kunne godt tænke mig at snakke med en der ved noget om dette personligt, kan i anbefale en jeg kan kontakte?

Tak for hjælpen

Mvh Stine Graubæk

skaanebo
Indlæg: 11577
Tilmeldt: 09.06.2007 19:00:10

Re: Mine rettigheder som dansk statsborger

Indlæg af skaanebo » 28.05.2018 15:41:51

Du SKAL melde flytning som udrejst af DK, hvis du opholder dig mindre end 180 dage om året i DK, medmindre din ægtefælle eller andre familiemedlemmer opholder sig i dit hjem i DK, og du besøger dem med regelmæssige mellemrum. Det er ikke noget, du selv kan vælge efter forgodtbefindende!

Du mister groft sagt kun to ting ved at være udrejst fra DK: Din danske sygesikring og din stemmeret til folketing, kommunalvalg og regioner.

Sygesikring betyder, at det vil være en god ide at tegne en privat sygesikring i stedet.

Skattemæssigt betyder det også noget, om du er folkeregistreret i DK eller ej. Men du nævner ikke noget om, hvordan du tjener penge.

stinegraubaek
Indlæg: 3
Tilmeldt: 14.09.2016 14:21:11

Re: Mine rettigheder som dansk statsborger

Indlæg af stinegraubaek » 28.05.2018 18:49:54

Okay, tak for svar.

Resten af min familie bor i Danmark, og jeg har adresse og opholder mig hos mine forældre når jeg er i danmark. Du skriver ‘medmindre din lgtefælle eller andre familie-medlemmer opholder sig i dit hjem i danmark og du besøger dem regelmæssigt’. Hvordan skal jeg forholde mig til det?

Som skrevet har jeg et firma i DK, jeg underviser i yoga og afholder jævnligt retreats i DK og udlandet, men al indtægt registreres i DK hvor jeg også betaler skat.

Gør det nogen forskel for udmeldelse så?

mh
Indlæg: 10070
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: Mine rettigheder som dansk statsborger

Indlæg af mh » 28.05.2018 20:11:16

Hvordan og hvor du tjener dine penge er fuldstændig ligemeget i forhold til din ret til at forblive folkeregistreret. Der tæller ene og alene hvor mange dage, du overnatter i DK.

Man kan bo i udlandet og alligevel være skattepligtig i DK. Al indkomst, som hidrører fra DK bliver som udgangspunkt beskattet i DK, selv om man ikke bor der.

Hvis du vil forblive folkeregistreret i DK, må du altså tælle dage meget omhyggeligt.

Som reglerne er nu (https://www.borger.dk/pension-og-efterl ... ion-flytte): "Du kan have ret til at få din danske pension med, selvom du flytter til et land, Danmark ikke har nogen aftale med om pension.

Det forudsætter, at du er statsborger i Danmark, et EU-/EØS-land eller Schweiz, og at:

Du er folkepensionist og har boet i Danmark i 30 år, før du blev pensionist.Du har boet i Danmark i mindst 10 år eller ¼ af tiden, fra du fyldte 15 år, til du får tilkendt pension. Perioden, du bor i Danmark, skal være sammenhængende og grænse op til pensionstidspunktet."

Vær opmærksom på at reglerne for at få pension med til udlandet forventes ændret i år.
mh
Rådgiver for ÆUG

Besvar