Risikerer danske statsborgere udvisning?

Her kan du skrive om/søge information om livet i Danmark, herunder Danskundervisning, Rettigheder i DK, Økonomi & Skat (Børnepenge, pension m.v.), Sygdom & dødsfald, Skilsmisse m.v.

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
Thomas77
Indlæg: 68
Tilmeldt: 15.03.2009 13:11:21
Geografisk sted: Vestegnen

Risikerer danske statsborgere udvisning?

Indlæg af Thomas77 » 19.11.2017 20:32:53

Situationen:

En dansk statsborger gifter sig med en fra et ikke-vestligt land, der så får midlertidig opholdstilladelse. Parret får et par børn, og den danske statsborger dør når børnene er hhv. 2 og 4 år gamle.

Børnene har dermed ikke opnået selvstændig tilknytning til Danmark, og deres mor har ikke permanent opholdstilladelse, da hun ikke har nået at have fuldtidsarbejde længe nok til at kunne få det.

Risikerer moren så udvisning af Danmark, på trods af at børnene er danske statsborgere ?

I forbindelse med en snak med en DF-spidskandidat blev det påstået at det ikke var muligt at splitte mor og barn ad, og at man jo også automatisk fik permanent opholdstilladelse efter 8 års ophold i DK. Det sidste ved jeg er forkert, men det første er jeg lidt i tvivl om.

mh
Indlæg: 10115
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: Risikerer danske statsborgere udvisning?

Indlæg af mh » 19.11.2017 20:50:34

Når børnene ikke har opnået tilknytning til DK, kan den udenlandske forælder blive nægtet forlængelse af opholdstilladelse i tilfælde af den danske forælders død. Der er jo så ingen anden forælder, som barnet skal vedligeholde forbindelsen til, derfor vil hensynet til barnets tarv ikke kunne hindre at den udenlandske forælder bliver henvist til at rejse til sit hjemland med børnene.

Det er IKKE en udvisning af en dansk statsborger. Det står moderen frit for at lade børnene blive i DK, i pleje eller som bortadopterede.
mh
Rådgiver for ÆUG

Thomas77
Indlæg: 68
Tilmeldt: 15.03.2009 13:11:21
Geografisk sted: Vestegnen

Re: Risikerer danske statsborgere udvisning?

Indlæg af Thomas77 » 19.11.2017 21:03:45

Tak for info.

Så har jeg forstået reglerne korrekt, og det vil i mit tilfælde betyde, at hvis jeg stiller træskoene, bliver min kone tvunget ud af landet.

Det er ikke en formel udvisning af børnene, men reelt set er det jo.

Det skræmmende er dog at en spidskandidat for Dansk Folkeparti i en kommune hvor ca. 1/3 har udenlandsk baggrund, slet ikke var klar over det, og oveni mente at alle indvandrere efter 8 år automatisk mulighed for permanent opholdstilladelse.

mh
Indlæg: 10115
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: Risikerer danske statsborgere udvisning?

Indlæg af mh » 20.11.2017 08:59:56

Den gennemsnitlige viden om samfundet er ikke overvældende hos DF's medlemmer. Selv fhv. 'gulddreng' Messerschmidt lider af en afgrundsdyb uvidenhed om forhold på det område, han er uddannet indenfor (jura).

Men - hvis din kone allerede HAR været mere end to år i DK, kan I nok ånde lettet op. Især hvis hun er i arbejde eller under uddannelse:
"Særligt om vurderingen, når den herboende ægtefælle eller samlever er død

Udlændingestyrelsen kan undlade at inddrage eller nægte at forlænge opholdstilladelsen, hvis grunden til, at samlivet ophører, er, at udlændingens herboende ægtefælle eller samlever er død. Dette gælder også, selvom udlændingen kun har opholdt sig her i landet i kortere tid.

For at det kan blive aktuelt at bevare en opholdstilladelse i denne situation, skal udlændingen have udvist vilje og evne til at integrere sig i Danmark.

:!: Der vil i den forbindelse kunne lægges vægt på, om udlændingen fx har fået arbejde her i landet, eller om udlændingen har påbegyndt eller gennemført en uddannelse her i landet. Hvis udlændingen ikke er i arbejde eller under uddannelsen, kan der lægges vægt på, om udlændingen er aktivt jobsøgende, deltager i danskuddannelse, tager aktivt del i foreningsliv eller lokalsamfundet mv. Også deltagelse i eventuelle børns institution, skole og fritidsaktiviteter (fx bestyrelsesarbejde eller trænergerning) kan tillægges vægt.

Udlændingestyrelsen skal tillige foretage en vurdering af, om der er forhold, der gør, at inddragelse eller nægtelse af forlængelse af opholdstilladelsen vil være særligt belastende for udlændingen.

:!: Hvis udlændingen har opholdt sig 2 år eller mere i Danmark frem til tidspunktet for den herboende ægtefælle eller samlevers død, anses det som udgangspunkt for tilstrækkeligt til, at opholdstilladelsen ikke inddrages. :!:

Har udlændingen opholdt sig mindre end 2 år i Danmark, vil Udlændingestyrelsen også kunne undlade at inddrage opholdstilladelsen, hvis udlændingen har tilstrækkelig tilknytning til Danmark. I vurderingen af, om det er tilfældet, vil indgå udlændingens vilje og evne til at integrere sig, fx om pågældende har arbejde eller er under uddannelse her i landet.

Udlændinge har ret til at få genoptaget deres sag hos Udlændingestyrelsen, hvis opholdstilladelsen efter den 1. februar 2012 er blevet nægtet forlænget eller inddraget som følge af, at en herboende ægtefælle eller samlever er død. Også udlændingens eventuelle medfølgende børn har ret til at få genoptaget deres sager."
mh
Rådgiver for ÆUG

DortheM
Indlæg: 519
Tilmeldt: 01.06.2017 09:09:56

Re: Risikerer danske statsborgere udvisning?

Indlæg af DortheM » 20.11.2017 10:48:40

@ mh
Det er lidt mærkeligt at alle der har opholdt sig i Danmark i 2 år, så ikke får opholdstilladelse efter samme vurdering, men skal blive ved at søge igen og igen.

mh
Indlæg: 10115
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: Risikerer danske statsborgere udvisning?

Indlæg af mh » 20.11.2017 20:55:53

Det er jo heldigvis IKKE alle, som mister deres ægtefælle efter to år i DK. Og lige netop det er der næppe nogen, som planlægger at gøre.
mh
Rådgiver for ÆUG

Besvar