Det EU-retlige arbejdstager begreb

Her kan du skrive om/søge information om hvorledes du/I kan benytte EU-reglerne til at bo sammen i både Danmark og andre EU-lande, f.eks. Sverige, Norge eller Tyskland.

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
villum
Indlæg: 40
Tilmeldt: 23.03.2010 19:11:32

Det EU-retlige arbejdstager begreb

Indlæg af villum » 09.12.2010 18:02:45

Min kone har netop fået brev fra US om at hun har fået opholdskort efter EU regler og det er vi naturligvis meget glade for!

Der er dog en ting der undrer mig. I afgørelsen lægger US meget vægt på at jeg, eftersom jeg har arbejdet i Danmark under vores ophold i Sverige, "ikke er omfattet af reglerne for fri bevægelighed for arbejdstagere i et andet EU land". Dette nævnes flere gange og hvis man læste disse passager i isolation ville man tro der var tale om et afslag.

Er der nogen der ved hvorfor det er så vigtigt for US at slå fast at jeg ikke kan betragtes som arbejdstager i Sverige? Det er ret underligt, synes jeg.

Kim P. Nyberg
Indlæg: 2961
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Re: Det EU-retlige arbejdstager begreb

Indlæg af Kim P. Nyberg » 09.12.2010 18:26:37

Idet du har arbejdet i Danmark i den tid, hvor du har boet i Sverige, er det korrekt, at du ikke betragtes som arbejdstager, men som person med tilstrækkelige midler (selvforsørgende). Det er således ud fra sidstnævnte status, at opholdskortet er givet.

Man betragtes kun som arbejdstager, hvis man har haft arbejde, eller aktivt har søgt arbejde i gæstelandet mens man har boet der.
Seniorrådgiver i Ægteskab Uden Grænser

villum
Indlæg: 40
Tilmeldt: 23.03.2010 19:11:32

Re: Det EU-retlige arbejdstager begreb

Indlæg af villum » 09.12.2010 18:39:02

Tak for dit svar, Kim.

Har det nogen som helst praktisk betydning om man betragtes som arbejdstager eller ej?

Kim P. Nyberg
Indlæg: 2961
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Re: Det EU-retlige arbejdstager begreb

Indlæg af Kim P. Nyberg » 09.12.2010 18:47:46

Der er lidt forskel i regelsættet for arbejdstagere og for selvforsørgende, men det har kun marginal betydning for dig, nu hvor din partner har fået opholdskortet.
Seniorrådgiver i Ægteskab Uden Grænser

fundiver199
Indlæg: 15458
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Det EU-retlige arbejdstager begreb

Indlæg af fundiver199 » 10.12.2010 09:27:20

Forskellen ligger i, at fordi du ikke var arbejdstager i Sverige, så kan Danmark tillade sig at stille krav om, at du skal forsørge din kone i Danmark. Hendes ret til ophold kan således inddrages, hvis hun inden for de første 5 år modtager sociale ydelser som bistandshjælp, starthjælp eller revalidering.

Dog skal Danmark i den situation foretage en konkret vurdering af, om din kone er en ”urimelig byrde”, dvs. man skal se på, om jeres økonomiske vanskeligheder er midlertidige, hvor længe I har boet i Danmark, om I har børn der går i dansk skole og så videre.

Årsagen til denne forskel er, at EF-domstolen i Eind-sagen i 2007 afgjorde, at et sådant krav ikke må stilles til en EU-borger, der vender hjem til sit eget land efter at have arbejde i et andet EU-land. Før 2007 ville det således ikke have haft nogen betydning, hvor du arbejdede. Men p.g.a. Eind-dommen vil man i dag være bedre stillet i Danmark, hvis man har arbejdet i det andet EU-land.

Men I er stadig bedre stillet end dem, der får ophold efter Danmarks nationale regler. Her bortfalder op-holdstilladelsen nemlig som udgangspunkt altid, hvis din kone modtager sociale ydelser, og der er ikke no-gen bestemmelse i loven om ”urimelig byrde” og ”konkret vurdering”. Og desuden skal man efter de dan-ske regler stille 62.231 kroner i garanti, hvorfor man enten mister denne opsparing eller får en gæld til ban-ken, hvis ens ægtefælle modtager sociale ydelser.

Og endelig er din kone efter EU-reglerne garanteret ret til tidsubegrænset opholdskort efter 5 år, hvorefter der ikke længere er nogen begrænsninger på hendes mulighed for at benytte det sociale system på lige fod med danske statsborgere.

Efter de danske regler kunne din kone få tidsubegrænset opholdstilladelse efter 4 år, men kun hvis hun le-vede op til en mængde kriterier og krav, herunder at have arbejdet på fuld tid i 2½ ud af de sidste 3 år eller i 4 ud af de sidste 4½ år, hvis hun kun kan bestå prøve i dansk på niveau 2.

Hvis din kone arbejder deltid, bliver fyret eller uddanner sig, så forskyder muligheden for tidsubegrænset opholdstilladelse efter de danske regler sig i en fjern og usikker fremtid. Og bliver hun syg, så hun ikke kan arbejde, så hedder det ”ingen arme ingen småkager”, for ifølge Birthe Rønn Hornbæk bør ingen udlændinge opgives.

Og alt det slipper I jo for, fordi I har brugt EU-reglerne. Så set i den store sammenhæng er det vel til at leve med, at din kone må forsøge at holde sig væk fra bistandskontoret de første 5 år.
:D

Besvar