Tyskland og retten til fri bevægelse

Her kan du skrive om/søge information om hvorledes du/I kan benytte EU-reglerne til at bo sammen i både Danmark og andre EU-lande, f.eks. Sverige, Norge eller Tyskland.

Redaktører: ZB, AUG Board

senior
Indlæg: 18
Tilmeldt: 23.01.2010 19:26:16
Kontakt:

Re: Tyskland og retten til fri bevægelse

Indlæg af senior » 06.10.2011 22:14:32

Ved en forespørgelse til den tyske ambasade i København angående om hvilken dokumenter der skulle bruges for at søge et famillievisum fik vi følgende svar.
Your wife has to present the following documents
2 application forms (you can load the from the homepage
> http://www.auswaertiges-amt.de/cae/serv ... haltDt.pdf
2 photos (biometric)
valid passport plus 2 cop
the danish residence permit(Den blev vi fritaget for idet hun ikke havde den)
original of your mariage certificate plus 2 copies
2 copies of your passport to prove, that you are a danish citicen
your registering in Germany, that you live there as a "Unionsbürger" (Bescheinigung nach § 5 FreizügG/EU)
a Verpflichtungserklärung - formal obligation - you can get it at the forein authority in Germany where you live. It is to prove, that you can support your wife.

Otherwise you may show the payslip from the last 6 months, the bank statement for the last three months and the last tax declaration (vi brugte denne idet det var nemmest)
the rental agreement about your accomodation in Germany
the health insurance for your wife , valid for Germany - not a travel insurance fås hos AOK efter hun er registreret på den tyske bopælsadresse
The procedure will take about 3 - 4 weeks. (det passede rimeligt)

fundiver199
Indlæg: 15459
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Tyskland og retten til fri bevægelse

Indlæg af fundiver199 » 07.10.2011 09:34:19

Den ansøgningsblanket, som du linker til, er en ansøgning om tysk opholdstilladelse og har derfor umiddelbart ikke noget som helst med EU´s regler om fri bevægelighed at gøre.

Jeg tror, at det er meget vigtigt, at man er helt skarp på ikke selv at blande de to ting sammen. Som ægtefælle til en unionsborger skal man ikke søge om noget "familievisum" men om:

1) Schengenvisum for at rejse ind, hvis man ikke er visumfri eller har en opholdstilladelse i et andet EU-land.

2) Opholdskort senest 3 måneder efter sin indrejse.

ASKI
Indlæg: 18
Tilmeldt: 16.09.2011 21:13:05

Re: Tyskland og retten til fri bevægelse

Indlæg af ASKI » 14.10.2011 12:49:21

kære jer
jeg har et par spørgsmål...

Jeg er nu i Tyskland, jeg har fået 3 mdr. dagpenge for at søge arbejde her i tyskland... jeg har fået mig registeret i borgerservice, og fået kvittering på at både min mand og jeg er registeret i Tyskland..

Jeg har meldt mig ind i jobceteret og efterfølgende været til samtale her også.. og har brev på det hele der bekræfter at jeg er registeret i jobcenteret.,. jeg har også fået at vide at det er svært at finde arbejde indenfor HR nu.. men jeg søger videre..

Jeg modtog efter min henvendelse i borgerservice et brev fra auslanderbüro om at komme forbi inden for en måned med pas, pasfoto, lejekontrakt, sygesikring.. jeg kontaktede dem og fik aftalt med dem om at ligenu er jeg på dagpenge og er ved at søge arbejde, og så fik at vide at hvis jeg finder et arbejde så skal jeg komme forbi med dokumenterne og så vil jeg få udstedt opholdskort...

det har været forløbet so far..

JEG VILLE HØRE, NÅR JEG LÆSER US'S EU-FAMILIESAMMENFØRINGS REGLER KOMMER JEG I TVIVL..
HØRER JEG UNDER GRUPPEN FOR DE SÅKALDTE SELV FORSØRGENDE?
OG NÅR JEG SKAL SØGE OM FAMILIESAMMENFØRING I DK, ER DET SÅ DER JEG SKAL SÆTTE MIT KRYDS, OG DERMED VEDLÆGGE DOKUMENTATION FOR AT JEG HAR HAFT EØS-DAGPENGE MED MIG UNDER MIT JOBSØGNING I TYSKLAND?????

skal jeg så også vedlægge dokumentation for de stillinger jeg har søgt, og søger her i tyskland????

og er jeg omfattet af eu-rettens fribevægelighed, som har ret til at vende tilbage og søge om familiesammenføring i DK?????

og vil der blive stillet krav til mig mht. at kunne forsørge min mand, er det ikke nok med at jeg vil være på dagpenge, hvis det viser sig at jeg ikke kan finde et arbejde? eller skal jeg vedlægge dokumentation for at jeg har mulighed for at kunne optage lån på min lejelighed i DK, hvis det skulle blive nødvendigt.. som jeg nu har fremlejet...

jeg har en del dokumentation for at jeg opholder mig i tyskland og min mand er sammen med mig...

på forhånd tak for hjælpen... håber i kan gøre tingene tydligere for mig...
Senest rettet af ASKI 03.08.2012 14:58:48, rettet i alt 1 gang.

fundiver199
Indlæg: 15459
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Tyskland og retten til fri bevægelse

Indlæg af fundiver199 » 14.10.2011 14:52:38

Svaret på alle dine spørgsmål er ja. Dagpenge er også indtægt, og er du fuldtidsforsikret, er de jo højere end starthjælpen for et gift par, som kun er cirka 10.000 om måneden før skat. Så ja dine danske dagpenge kan bruges til at dokumentere "tilstrækkelige midler", når I vender hjem til Danmark, ligesom SU, SU-lån, førtidspension, økonomisk støtte fra forældre, formue og alt muligt andet. Det eneste, der ikke kan bruges, er ydelser efter Aktivloven dvs. kontanthjælp, starthjælp, revalidering mm.

ASKI
Indlæg: 18
Tilmeldt: 16.09.2011 21:13:05

Re: Tyskland og retten til fri bevægelse

Indlæg af ASKI » 14.10.2011 18:07:32

tak for dit svar @ fundiver199".. jeg kom bare i tvivl.. idet jobsøgende ikke selvstændig fremgår under de grupper som US har listet op, men jeg har også grundigt læst jeres indlæg omkring de vigtige spørgsmål mht. EU familie sammenføring.. det var virkelige brugbar.. jeg blev meget klogere...:)

LejlaD
Indlæg: 80
Tilmeldt: 24.01.2009 20:02:11

Re: Tyskland og retten til fri bevægelse

Indlæg af LejlaD » 18.10.2011 10:59:58

hej hr lige en spørgsmål, hvis min mand får afslg i tyskland, kan vi så flytte tilbage til dk efter eu retten, hvis han f.eks får udrejstefristen fra tyskland på 15 dage?vi har ikke fåer et svar endnu,men vil lige høre hvis det sker,hvad vi kan gøre?

ASKI
Indlæg: 18
Tilmeldt: 16.09.2011 21:13:05

Re: Tyskland og retten til fri bevægelse

Indlæg af ASKI » 03.11.2011 15:59:45

hej
jeg har et spørgsmål, idet min mand har besøgsvisum med single entry, vil det få konsekvenser hvis vi skal søge om hans visum i dk, når vi vender tilbage, og det er jo fordi jeg ikke har et arbejde men er jobsøgende i tyskland. og derfor kan han ikke få visum her i tyskland...

tak

ASKI
Indlæg: 18
Tilmeldt: 16.09.2011 21:13:05

Re: Tyskland og retten til fri bevægelse

Indlæg af ASKI » 03.11.2011 18:55:59

grunden til jeg spørger er at jeg fik at vide at min mand ikke kan rejse til dk, fordi han har "forladt" landet, og nu ikke må komme til dk? er det korrekt? og hvilke konsekvenser får det så når jeg vil søge om hans visum efter EU reglerne? er det da ikke "ulovligt" at han vil igen befinde sig i dk??? når jeg vender tilbage til dk for at søge om hans visum.. håber at i kan vejlede mig...
Senest rettet af ASKI 03.08.2012 15:00:03, rettet i alt 1 gang.

LejlaD
Indlæg: 80
Tilmeldt: 24.01.2009 20:02:11

Re: Tyskland og retten til fri bevægelse

Indlæg af LejlaD » 03.11.2011 19:08:52

hej aski, hvorfor søger du ikke opholdskort til din kone i tyskland,du har dagpenge fra dk,det er ogsaa et indtaegt

ASKI
Indlæg: 18
Tilmeldt: 16.09.2011 21:13:05

Re: Tyskland og retten til fri bevægelse

Indlæg af ASKI » 03.11.2011 19:12:03

jo men det er ikke et arbejde.. jeg skal have et arbejde, for at kunne få min mands visum...for EU- EØS..dagpenge er kun for 3 mdr. og jeg vil ikke engang få opholdskort pga. det...og dermed vil jeg hellere ikke kunne få hans visum..

LejlaD
Indlæg: 80
Tilmeldt: 24.01.2009 20:02:11

Re: Tyskland og retten til fri bevægelse

Indlæg af LejlaD » 03.11.2011 19:26:53

jeg har søgt opholdskort men jeg faar supplerende dagpenge fra dk for jeg arbejder i dk,saa jeg ved ikke hvad de siger til det

ASKI
Indlæg: 18
Tilmeldt: 16.09.2011 21:13:05

Re: Tyskland og retten til fri bevægelse

Indlæg af ASKI » 04.11.2011 06:28:42

Kære funn. Hvis min mand skal rejse ud af eu må han så gerne rejse hjem m hans flybillet fra kbh. Eller skal han rejse ud fra tyskland. Og vil det få konsekvenser for hans visum næste gange

mh
Indlæg: 9880
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: Tyskland og retten til fri bevægelse

Indlæg af mh » 04.11.2011 06:44:14

Er det sikkert nu, at du ikke når at finde et arbejde, før hans visum udløber? og er det sikkert, at I ikke kan få godkendt dit ophold i Tyskland som reelt? Der ER nogle, der har brugt en dagpengeperiode i et andet EU-land til at få opholdskort til ægtefællen. Hvis du bliver i de 3 mdr, du kan få dagpenge, og så må give op og flytte tilbage til DK, så kan I søge om opholdskort til din mand i DK, også selv om han ikke kunne få det i Tyskland.

Hvis du har sørget for at alt det, der skal være på plads for at bevise, at du har haft reelt ophold:
- bolig, lejet i eget navn (må godt bare være et værelse),
- kvitteringer på husleje,
- kvitteringer for el, vand, varme, telefon, tv, internet (hvis muligt),
- kvitteringer for indkøb med visa- eller andet kreditkort (kan være udskrift fra bankkonto),
- bevis for din aktive jobsøgning (indmeldelse i jobcenter, kopi af ansøgning + afslag),
- kvittering for at du har søgt om at blive registreret,
- alt andet, som kan bevise, at du reelt har boet i Tyskland,
så kan det bruges til at søge om dansk opholdskort til din mand.

Din mand kan på den nærmeste danske ambassade/konsulat i Tyskland søge om et visum til at komme med dig til DK under EU-reglerne. Så betyder det ikke noget, at hans visum er udløbet.
mh

fundiver199
Indlæg: 15459
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Tyskland og retten til fri bevægelse

Indlæg af fundiver199 » 04.11.2011 08:06:38

@ASKI

Du blander forskellige ting sammen. For lovligt at rejse rundt i Schengen og krydse landegrænser, skal din mand have et gyldigt visum eller et opholdskort. Det problem, som I har mødt i Danmark, skyldes derfor, at hans visum er udløbet (vil jeg da gætte på). Hvis I ønsker at flytte til Danmark, skal din mand derfor også have udstedt et nyt visum på den danske ambassade i Tyskland. Det visum skal han bruge for lovligt at kunne krydse den dansk-tyske grænse.

Retten til at bo i det EU-land, hvor du opholder dig, er derimod en generel ret, som din mand har, og har ikke noget at gøre med, om han har et visum eller ej. Som dokumentation for retten, og for at fortælle myndighederne, at han er i landet, skal han senest 3 måneder efter sin ankomst søge om et opholdskort.

Han kan dog ikke få udstedt et opholdskort i Tyskland, fordi du med dine danske dagpenge, der udløber efter 3 måneder, ikke kan dokumentere, at du kan forsørge dig selv og din mand fremadrettet. Og dermed opfylder I ikke betingelserne for at bo i Tyskland de næste 5 år. Men I har ret til at være der, så længe du søger arbejde. Din mand har bare ikke ret til at få udstedt et opholdskort.

Det har han til gengæld i Danmark, når/hvis I flytter videre til Danmark. For i Danmark har du jo ret til dagpenge i op til 2 år, og det er længe nok til, at man skal tro på, at du kan nå at finde dig et nyt job, inden dine dagpenge udløber. Du kan derfor ved at være medlem af en A-kasse sandsynliggøre, at du kan forsørge dig selv og din mand i Danmark de næste 5 år. Dog gælder dette selvfølgelig ikke, hvis din dagpengeperiode er få måneder fra at udløbe. Så vil situationen være den samme som den, I nu oplever i Tyskland.

I skal derfor gøre følgende:

1) Mindst 3 uger før jeres planlagte flytning til Danmark skal din mand søge om et visum på den danske ambassade.

2) Når dine 3 måneder med dagpenge i udlandet er gået, flytter I sammen tilbage til Danmark, så du kan bevare din dagpengeret.

3) Din mand søger om dansk opholdskort hos Udlændingeservice ved at udfylde EU/FA1. I den forbindelse skal du grundigt dokumentere dit "faktiske og reelle ophold" i Tyskland og din aktive jobsøgning i Tyskland.

ASKI
Indlæg: 18
Tilmeldt: 16.09.2011 21:13:05

Re: Tyskland og retten til fri bevægelse

Indlæg af ASKI » 04.11.2011 09:20:29

tusind tak for dit svar Funn

Nej desværre er min mands visum ikke udløbet,

jeg er helt afklaret med at min mand og jeg ikke han få opholdskort og visum inden til jeg ikke finder et arbejde.. jeg søger og søger for at vise at jeg er jobsøgende samt er jeg tilknyttet jobcenteret og har også været til indkaldet til møde m.m.

Så dvs. at vi blev grundig misinformeret igår? og det har stresset os i aller højste grad..
Jeg har ikke noget imod at søge om hans visum fra dansk ambassade i tyskland, men min har stadig et gyldig visum...

også fordi jeg blevet stresset over at jeg ikke vil kunne rejse til dk for at søge om min mands opholdskort i dk efter eu reglerne,
Senest rettet af ASKI 03.08.2012 15:01:43, rettet i alt 4 gange.

Besvar