Medborgerskab og aktivitetsstöt i Sverige

Her kan du skrive om/søge information om hvorledes du/I kan benytte EU-reglerne til at bo sammen i både Danmark og andre EU-lande, f.eks. Sverige, Norge eller Tyskland.

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
Malmöherewecome
Indlæg: 170
Tilmeldt: 14.06.2007 13:32:48

Medborgerskab og aktivitetsstöt i Sverige

Indlæg af Malmöherewecome » 08.03.2010 14:05:11

Hej ÆUG-forum,

Min kone opholder sig på et 5 årigt EU-opholdskort i Sverige og har nu fået tilbud om at deltage i et aktiveringsprogram for folk med 3 års uddannelse fra hjemlandet. I den forbindelse er hun blevet oplyst at hun kan modtage "aktivitetsstöt" svarende til cirka 3000 sek efter skat pr måned.

Vi undrer os over om denne støtte er et problem i forhold til at opnå statsborgerskab/medborgerskab efter 5 år? For betingelsen er jo at der ikke må modtages offentlige ydelser, hvis vi har forstået korrekt, men er denne aktivitetsstöt en af de ydelser som ikke må modtages?

Da vi har lidt blandede erfaringer med at få oplysninger direkte fra migrationsverket, prøver vi dette udemærkede forum i første omgang.

På forhånd tak.

:D

fundiver199
Indlæg: 15459
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Medborgerskab og aktivitetsstöt i Sverige

Indlæg af fundiver199 » 08.03.2010 15:34:01

Jeg har aldrig hørt om, at det skulle være en betingelse for svensk statsborgerskab, at man aldrig har modtaget offentlig støtte af nogen art. Hvor har du den information fra?

skaanebo
Indlæg: 11545
Tilmeldt: 09.06.2007 19:00:10

Re: Medborgerskab og aktivitetsstöt i Sverige

Indlæg af skaanebo » 08.03.2010 16:03:23

Tillykke med tilbuddet om aktivitetsstöd. Hvis din ægtefælle ellers opfylder betingelserne for at modtage denne form for støtte, er der ingen problemer i det, ligesom man jo også gerne må modtage penge fra det offentlige i form af fx bostadsbidrag, foräldrapenning, a-kassa, osv. uden at det har nogen som helst indflydelse på opholdsbevis udstedt efter EU-retten. Aktivitetsstöd gives efter nærmere definerede kriterier til en udvalgt skare af arbejdssøgende og skal hjælpe dem med at komme i arbejde igen ved fx praktik eller andre former for kurser og uddannelse af erhvervsmæssig karakter. Det skal ikke blandes sammen med at søge om socialhjælp hos kommunen, hvilket i øvrigt heller ikke er "forbudt" på nogen måde, hvis man ønsker at søge om svensk statsborgerskab senere hen.

fundiver199
Indlæg: 15459
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Medborgerskab og aktivitetsstöt i Sverige

Indlæg af fundiver199 » 08.03.2010 18:19:00

Og for nu blot at hamre det fast med syvtommersøm:

I ÆUG`s gamle "Sverigesfolder", som der p.t. ikke længere linkes til på hjemmesiden, står der, at hvis man får ophold i Sverige efter EU-reglerne, så kan "hverken du selv eller ægtefællen modtage hjælp fra det svenske system".

Men dette er ganske enkelt ikke rigtigt og skyldes udelukkende, at dem, der i sin tid skrev folderen for snart mange år siden, åbenbart manglede kendskab til reglerne og ikke havde sat sig ned og læst den relevante EU-lovgivning.

Hvis man søger opholdskort til sin ægtefælle i Sverige som "person med tilstrækkelige midler", så skal man dokumentere sin forsørgelsesevne på ansøgningstidspunktet. Det er de efterhånden til hudløshed omtalte 6.000 SEK om måneden efter skat og faste udgifter for et par uden børn, svarende til satsen for socialbidrag i Sverige.

Men at man på ansøgningstidspunktet skal dokumentere sin forsørgelsesevne er jo ikke det samme som, at man er afskåret fra at gøre brug af det sociale system i Sverige, hvis man på et senere tidspunkt helt uforskyldt mister sin forsørgelsesevne.

Det er man ikke, og udvisning af ægtefællen kan i den situation kun finde sted, hvis man ud fra den samlede vurdering af ens situation må siges at være en urimelig byrde for det sociale system i Sverige. D.v.s. der skal nærmest være tale om en form for misbrug af retten til sociale ydelser.

Og i praksis vil Sverige sikkert være endog meget tilbageholdne med at inddrage opholdskort, som er udstedt til personer, der er gift med en nordisk statsborger. For alt, hvad Sverige vil få ud af det, det er jo at vedkommende straks efter ankomst til sit hjemland vil søge om FS i Sverige efter deres nationale regler, hvor der ikke stilles noget forsørgelsekrav.

Der har da heller aldrig været et eneste indlæg i forum fra nogen, som har fortalt om, at deres ægtefælle er blevet bedt om at forlade Sverige igen, efter at vedkommende havde fået opholdskort.

skaanebo
Indlæg: 11545
Tilmeldt: 09.06.2007 19:00:10

Re: Medborgerskab og aktivitetsstöt i Sverige

Indlæg af skaanebo » 08.03.2010 19:28:21

fundiver199 skrev:
Der har da heller aldrig været et eneste indlæg i forum fra nogen, som har fortalt om, at deres ægtefælle er blevet bedt om at forlade Sverige igen, efter at vedkommende havde fået opholdskort.
Jeg mindes en sag med Ole Skyum, der også engang var aktiv på ÆUG's gamle forum. Han og konen endte jo med at måtte bosætte sig i Thailand efter et ophold i Sverige. Sverige inddrog vistnok konens opholdskort, fordi Ole som arbejdstager i Danmark blev syg og dermed ville blive en byrde for det sociale system i Sverige. Der er en masse indlæg på nettet om netop deres skæbne. De opgav tilsyneladende at gøre brug af Sveriges nationale regelsæt.

Malmöherewecome
Indlæg: 170
Tilmeldt: 14.06.2007 13:32:48

Re: Medborgerskab og aktivitetsstöt i Sverige

Indlæg af Malmöherewecome » 08.03.2010 19:55:34

Tak for svarene,

Det er nyt for os at vi kan benytte sociale ydelser udover forældrepenning, da "forumet" tidligere har oplyst at dette var banlyst hvis man vil være statsborger.

Min kone har også en veninde som har oplyst at hun måtte venter 2 år yderligere på statsborgerskabet (efter de første 5 år), fordi hendes mand blev syg og de spurgte om bostadsbidrag, vi ved dog ikke om der er mere i historien, men det for os i hvert fald til at dobbelttjekke tingene.

Nu har vi 100 åbne spørgsmål. Håber I kan/vil hjælpe:

--Aktivitetsstöt--

Vi er blevet oplyst at ydelsen er cirka 3000 sek efter skat men at den også afhænger af om man er i A-kasse og kun er 50% hvis man samtidigt går på SFI. Min kone er stoppet på SFI og er medlem i en A-kasse på 4-5 måned. Hun har et arbejde på 8-16 timer om ugen, har dette nogen indflydelse på aktivitetsstøtten i den ene eller anden retning?

--Bostadsbidrag--

Jeg er på SU fødselsklip (dvs dobbelt SU plus lån) og hun har cirka 5000-7000 sek om måneden i løn, vil vi da kunne modtage bostadsbidrag? Vi bor i bostadsrätt.

--Statsborgerskab versus opholdskort--

Der er lidt forskellige udmeldinger fra forummet, men der lader til at være enighed om at de fleste mener at sociale ydelser ikke vil påvirke opholdskortet, men ikke alle skriver lige så klart om det vil påvirke ansøgningen om statsborgerskab efter 5 år, at man har modtaget sociale ydelser, er der nogle der har noget dokumentation eller på anden måde kan gøre dette mere klart end det allerede er i denne tråd?

--svensk kontanthjælp--

Mener at vi har haft dette oppe og vende før, men tager den lige igen. Er det korrekt husket at min kone ikke kan modtage kontanthjælp fordi der ses på den samlede indkomst i husstand? Og jeg jo ved at gifte mig med hende, har forpligtet mig til at forsørge hende, eller er der også noget nyt på denne front, siden den gamle ÆUG folder?

skaanebo
Indlæg: 11545
Tilmeldt: 09.06.2007 19:00:10

Re: Medborgerskab og aktivitetsstöt i Sverige

Indlæg af skaanebo » 08.03.2010 22:10:30

Aktivitetsstöd udbetales mig bekendt af Försäkringskassan (FK), så præcis hvor stort beløbet bliver, må I nok hellere spørge om der. Det kan også være, der står noget om det på http://www.forsakringskassan.se

Bostadsbidrag udbetales ligeledes af FK. Der er flere forskellige krav, bl.a. til indkomst, alder, boligudgifter og -størrelse, og om man har børn eller ej.

Svensk statsborgerskab opnås ved ansøgning, når man har klaret sig godt i Sverige efter 5 år. Det væsentligste her er, at man ikke har begået kriminalitet eller har forfalden gæld til det offentlige. Man skal redegøre for, hvordan man har klaret sig økonomisk i de 5 år, og hvad man fx har studeret eller arbejdet med. Sociale ydelser har ingen indflydelse på tildeling af svensk statsborgerskab, forudsat at man selv har gjort en indsats for at komme i arbejde eller igang med en uddannelse, fx ved at følge en handlingsplan fra AF.

Försörjningsstöd eller introduktionsersättning er man kun berettiget til, hvis man ikke er i stand til at forsørge sig selv og sin familie. Bor man sammen som et ægtepar eller samboer, har man forsørgelsespligt over for hinanden. Dvs., kommunen ser på husstandens samlede indkomster og udgifter, når man foretager en beregning af, hvorvidt I er berettigede til sociale ydelser af denne art.

fundiver199
Indlæg: 15459
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Medborgerskab og aktivitetsstöt i Sverige

Indlæg af fundiver199 » 09.03.2010 07:20:28

Malmöherewecome skrev:Det er nyt for os at vi kan benytte sociale ydelser udover forældrepenning, da "forumet" tidligere har oplyst at dette var banlyst hvis man vil være statsborger.
Man skal jo huske, at dette er et diskussionsforum og ikke en juridisk rådgivning. Alle, der skriver her, er lægfolk, og selvom ingen naturligvis med vilje fortæller noget forkert, så kan folk jo tage fejl eller have misforstået noget. Det gælder også for mig selv.

Desuden kan regler eller praksis også blive ændret, så det der var gældende for 2 eller 5 år siden, er ikke nødvendigvis også gældende i dag.

Det er derfor en god idè selv at sætte sig ned og læse den relevante lovgivning, direktiver, bekendtgørelser, vejledninger m.m., hvis man gerne vil vide noget med sikkerhed, og ikke stole 100% på alt, hvad man har fået at vide i et diskussionsforum.

fundiver199
Indlæg: 15459
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Medborgerskab og aktivitetsstöt i Sverige

Indlæg af fundiver199 » 09.03.2010 07:24:07

skaanebo skrev:Jeg mindes en sag med Ole Skyum, der også engang var aktiv på ÆUG's gamle forum. Han og konen endte jo med at måtte bosætte sig i Thailand efter et ophold i Sverige. Sverige inddrog vistnok konens opholdskort, fordi Ole som arbejdstager i Danmark blev syg og dermed ville blive en byrde for det sociale system i Sverige. Der er en masse indlæg på nettet om netop deres skæbne. De opgav tilsyneladende at gøre brug af Sveriges nationale regelsæt.
Interessant, men det er jo en enkeltstående sag, som desuden ligger mere end 3 år tilbage, hvis den er fra det gamle ÆUG-forum. Desuden kunne parret jo have søgt efter de nationale svenske regler eller klaget over Migrationsverket afgørelse tli domstolene. Men de har måske mistet lysten til at bo i Sverige efter deres oplevelser med Migrationsverket.

Besvar