Statsborgerskab, hvilken hjæper der at hente?

Her kan du skrive om/søge information om hvorledes du/I kan benytte EU-reglerne til at bo sammen i både Danmark og andre EU-lande, f.eks. Sverige, Norge eller Tyskland.

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
Malmöherewecome
Indlæg: 170
Tilmeldt: 14.06.2007 13:32:48

Statsborgerskab, hvilken hjæper der at hente?

Indlæg af Malmöherewecome » 30.01.2010 14:17:31

Min kone og jeg har boet godt 3 år i Sverige og vi begynder så småt at tænke på hvad for muligheder et statsborgerskab medfører, selvom der er 2 år til..

Vi ved at der er mulighed for at hun kan arbejde i DK, når hun er svensk statsborger til trods for at hun i Sverige, hvilket jo ikke er en mulighed nu (medmindre man kan opnå arbejdstilladelse osv)

Men hvad sker der når hun får statsborgerskab? Har hun mulighed for understøttelse, indtil hun finder et arbejde? Er der andre muligheder for at komme igang som vi ikke har idag?

Vi overvejer stadig om vi skal blive i Sverige eller flytte til Danmark, efter opnået statsborgerskab, nogle gode informationer om hvad for muligheder der er, i de to lande...

alle indspark er velkommende... prøver lidt at se hvad fremtiden kan byde på..

Det er selvfølgelig planen at hun vil gøre alt for at finde et arbejde, men det er jo rart at vide om der er muligheder for støtte, indtil hun finder et arbejde eller hvordan tingene hænger sammen..

skaanebo
Indlæg: 11545
Tilmeldt: 09.06.2007 19:00:10

Re: Statsborgerskab, hvilken hjæper der at hente?

Indlæg af skaanebo » 30.01.2010 15:23:47

Hvis din kone allerede har opholdt sig 3 år i Sverige, så er der jo præcis de samme muligheder for at søge om socialhjælp, som for alle andre, uanset hendes statsborgerskab. Hvis I i sin tid har gjort brug af EU-reglerne, må I blot ikke udgøre en urimelig byrde for staten, altså leve uafbrudt af socialhjælp igennem længere tid.

Svensk statsborgerskab giver, som du selv er inde på, mulighed for at flytte til et andet EU/EØS-land, ligesom man kan bo i et land og arbejde i et andet. Derudover får hun en generel ret til studiestøtte fra CSN. Og stemmeret til Riksdagen. Det er sådan set også alt.

fundiver199
Indlæg: 15459
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Statsborgerskab, hvilken hjæper der at hente?

Indlæg af fundiver199 » 31.01.2010 10:08:11

Svensk statsborgerskab vil ikke gøre det lettere for din kone at komme ind på arbejdsmarkedet. Og det vil heller ikke give hende ret til at modtage ydelser, som hun ikke har ret til allerede i dag.

Ægtefæller har jo forsørgelsespligt overfor hinanden, så hjemmegående husmødre kan jo ikke bare gå ned og hæve bistandshjælp eller socialbidrag, så længe deres mand tjener nok til at forsørge hele familien. Det gælder både i Danmark og i Sverige.

Men måske kan din kone få noget hjælp af arbejdsformidlingen i Sverige i form af løntilskudsjob, opkvalificerende kurser eller hvad ved jeg. I Danmark har vi jo noget, der hedder "Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats", og måske har de noget lignende i Sverige?

Men det er jo op til jer at henvende jer til kommunen eller arbejdsformidlingen eller hvad ved jeg og sige, at din kone godt kunne tænke sig at komme i gang med at lave noget, og var det muligt, at de kunne hjælpe med èt eller andet i den forbindelse? De opsøger jer jo ikke, og de tvinger ikke din kone til noget, så længe I klarer sig selv.

P.S. Se indlægget "job med løntilskud" her i forum for en beskrivelse af de danske regler.

Besvar