Side 1 af 1

De svenske nationale regler på Migrationsverkets hjemmeside

: 24.04.2009 00:16:26
af Tammar
I følge guiden Sverigeløsningen http://www.aegteskabudengraenser.dk/upl ... ningen.pdf kan man som danskstatsborger opnå familiesammenføring i Sverige på lige fod med svenske statsborgere, hvis man har adresse i Sverige, men på Migrationsverkets hjemmeside http://www.migrationsverket.se/ anses danskere at være EU-statsborgere og skal søge fs efter EU-regler. På hjemmesiden går man under Familjeanknytning, og under Vad gäller för dig? kan man vælge den søgendes nationalitet og nationaliteten af personen i Sverige, og hvis man vælger Dansker så kommer EU-reglerne frem.
Jeg har nemmelig planlagt at flytte til Malmø og få min forlovede familiesammenført og bo der 2-3 år mens jeg fuldfører min uddannelse, så hun kan læse i Malmø mens jeg læser i Kbh. Håber at det stadig er muligt. Har Sverige ændret deres nationale regler så de ikke længere gælder for danskere?

: 24.04.2009 08:33:02
af fundiver199
Nej du kan mig bekendt stadig søge efter de nationale svenske regler, hvis du ønsker det. Men du skal nok gøre specifikt opmærksom på, at du ønsker at søge efter disse regler.

: 24.04.2009 08:48:23
af skaanebo
Den såkaldte "guide" på Migrationsverkets hjemmeside er desværre opbygget sådan, så den ikke kan give mere end én løsning, selv om der faktisk er flere muligheder. EU-reglerne er for de fleste mennesker den mest fordelagtige løsning, fordi sagsbehandlingen her er kort, og man kan indgive ansøgningen, mens man opholder sig i Sverige, og derfor får EU-borgere den løsning "serveret", når man spørger den elektroniske guide. Men alle borgere, som er bosat i Sverige, kan naturligvis også gøre brug af national svensk lovgivning på området. Du kan blot benytte guiden som om du var svensk statsborger, hvis du ønsker at se procedurerne.

Vær i øvrigt opmærksom på, at din kæreste ikke vil være berettiget til at modtage svensk studiestøtte, før hun har boet og arbejdet (eller været indskrevet hos AF) i Sverige i 2 år. Men selve uddannelsen er naturligvis gratis.

: 24.04.2009 09:50:32
af fundiver199
Noget andet er så, hvilken fordel I egentlig vil have af at bruge de nationale svenske regler, når din forlovede alligevel ikke kan modtage SU i Sverige før efter 2 års erhvervsarbejde.

Hvis hovedmotivationen for at flytte til Sverige er, at I har problemer med at opfylde de danske regler, så kunne en udmærket alternativ løsning være at nøjes med at bo i Sverige i 10 uger og så herefter bruge EU-reglerne i Danmark.

I denne tråd kan du læse nærmere om de fordele og ulemper, som der er ved EU-reglerne frem for de nationale danske regler:

viewtopic.php?t=3060

Hvis I bruger EU-reglerne i Danmark, så vil din forlovede kunne læse i Danmark i stedet for at læse i Sverige. Hvilket måske trods alt er mere hensigtsmæssigt, hvis det er i Danmark, at jeres fremtid på længere sigt ligger.

Men hun vil stadig ikke kunne få SU, før du selv er blevet aktiv på det danske arbejdsmarked. Den mulighed har I kun, hvis I bruger de nationale danske regler.

: 24.04.2009 10:11:35
af skaanebo
Husk i øvrigt at EU-reglerne kun kan benyttes af gifte par - eller etablerede par som har boet sammen forinden i en periode på mindst 18 måneder.

: 24.04.2009 11:49:36
af Tammar
1000 tak fundiver199 og skaanebo for jeres svar. Jeg vælger de svenske nationale regler pga. en betingelse som jeg læste på nyidanmark.dk om fs efter eu regler. Den siger: Det forudsættes dog, at den danske statsborger og familiemedlemmet/ansøgeren har haft et reelt samliv i det EU/EØS-land, hvor den danske statsborger har udnyttet sin ret til fri bevægelighed. Min forlovede bor i Dubai og vi skal giftes der i juli, vi kan derfor ikke udfylde betingelsen. Jeg læste indlægget om fordele/ulemper og Eu-direktivet om fribevægelighed og kunne ikke finde denne betingelse (læste alle 47 sider grundigt). Sverige har den heller ikke i deres fs efter eu-regler. Kan hun godt få fs til Danmark efter eu-regler uden at vi har boet i Sverige sammen?

: 24.04.2009 12:24:40
af fundiver199
"Reelt samliv" betyder bare, at I skal have boet sammen i Sverige. Men der er ingen krav om i hvor lang tid. En enkelt dag er i princippet nok. Så det betyder bare, at din kone ikke kan rejse direkte fra hjemlandet til Danmark, efter du er flyttet tilbage til Danmark. Hun skal slutte sig til dig, medens du stadig bor i Sverige, og herefter skal I flytte til Danmark sammen.

Dit reelle problem er derfor nok nærmere, om du som studerende kan opfylde det forsørgelseskrav, der stilles efter EU-reglerne. Sandsynligvis vil du være nødt til at have noget erhvervsarbejde ved siden af studierne for at opfylde dette krav.

Men I skal jo også leve af èt-eller-anden, så det bliver du vel nødt til at have under alle omstændigheder.

: 24.04.2009 12:49:31
af fundiver199
Bemærk i øvrigt, at hvis I søger efter nationale svenske regler, så må din kone først indrejse i Sverige, når Migrationsværket er færdig med at behandle ansøgningen. Og det kan erfaringsmæssigt tage omkring ½ år.

Så umiddelbart vil jeg mene, at det er mere hensigtsmæssigt, at I søger om visum til Sverige efter EU-reglerne, efter I er blevet gift i juli. Og hvis du flytter til Sverige allerede nu, så vil I i princippet kun behøve at bo i Sverige nogle få uger efter hun er kommet dertil, før I kan flytte videre til Danmark.

Men da du er studerende, kan det måske være en god idé at starte med at søge om et opholdskort til hende i Sverige og så blive i Sverige, til hun har fået dette opholdskort. Så opnår I nemlig sikkerhed for, at du opfylder både forsørgelseskrav og alle andre krav, og så har hun da i det mindste et opholdskort i Sverige.

: 24.04.2009 13:36:03
af Tammar
Det er hårdt at vente i ½ år. Jeg tror at jeg vil følge dit råd, som jeg er meget taknemmelig for :), men kommer nok til at tage orlov fra uddannelsen og arbejde i fuldtid indtil hun får opholdskort i Danmark. Nu har jeg et studiejob og kan tjene op til 4000kr/måned. Med SU og SU-lån kan det blive til 10000 kr. om måneden. Tror du at det er nok til at FS efter EU-regler i Sverige og senere i Danmark?

: 24.04.2009 14:03:37
af fundiver199
Det kommer an på, hvor store jeres faste udgifter er. I Sverige skal I have et beløb tilovers efter faste udgifter på - så vidt jeg husker - 6.500 SEK om måneden. Og det kan man bestemt godt have som dansk studerende, hvis man ikke bor alt for dyrt. Og specielt naturligvis hvis kursen på SEK vedbliver med at være så lav, som den er p.t.

SEK ligger således p.t. i kurs 0,67, hvor den før finanskrisen lå omkring 0,83. Så DKK er siden sommeren 2008 blevet omkring 25% mere "værd" i Sydsverige.

Bemærk at du kan øge dit "fribeløb" ved at fravælge èt eller flere SU-klip, hvis du får brug for at tjene flere penge ved erhvervsarbejde. "Fribeløbet", d.v.s. det beløb, du må tjene ved siden af SU, er desuden blevet sat op for nylig. Men om dette er trådt i kraft allerede, eller om det først gælder for 2010, det ved jeg faktisk ikke.

Men du kan givetvis læse om reglerne på SU-styrelsens hjemmeside.

: 24.04.2009 14:14:21
af Tammar
:D Mange tak for dine råd og hurtige svar

: 04.05.2009 12:58:43
af Solsikke
Hej tammer!

Min kæreste og jeg er ikke gift og har ikker boet sammen i en længere periode

Dog har vi netop idag fået opholdstilladelse til ham og det tog kun 3½ måned fra inlevering af ansøgning til jeg nu står med opholdstilladelsen i hånden. Så du skal bestemt ikke lade dig afskrække når de siger 6 måneder... Så lange vente tider er der nemlig slet ikke pt

Jeg er dansk statsborger og vi gjorde bare opmærksom på vi ville søge under nationale regler og så var den fjong!

Mange hilsner Astrid

: 04.05.2009 16:47:58
af fundiver199
Det er naturligvis rart at vide, at det ikke behøver at tage 6 måneder, hvis man søger efter nationale regler i Sverige. Men hvis planen er hurtigt at flytte videre til Danmark, så er det svært at se noget formål med at søge efter de nationale svenske regler.

Dette er kun relevant, hvis man planlægger at blive boende i Sverige gennem længere tid og gerne vil opnå de ekstra fordele, som der er ved de nationale svenske regler. Men i den situation er det da bestemt en overvejelse værd.

: 04.05.2009 20:12:07
af Tammar
Hej Astrid

Mange tak for dit råd. Jeg vil måske overveje de nationale regler hvis jeg ikke kan finde et arbejde, da der ikke stilles krav til indkomst