Trin-for-trin - EU-reglerne - sekundær fri bevægelighed

Her kan du skrive om/søge information om hvorledes du/I kan benytte EU-reglerne til at bo sammen i både Danmark og andre EU-lande, f.eks. Sverige, Norge eller Tyskland.

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
Kim P. Nyberg
Indlæg: 3100
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Trin-for-trin - EU-reglerne - sekundær fri bevægelighed

Indlæg af Kim P. Nyberg » 05.01.2024 09:08:08

Selve denne Trin-for-Trin finder du i den næste kommentar. Her indledningsvis vil vi blot gøre opmærksom på, at den hidtidige om EU-reglerne er blevet ændret, så den kun handler om at flytte til et andet land (det, der også i juraen kaldes den primære fri bevægelighed), og den her i tråden handler om at komme hjem igen til Danmark (det kaldes den sekundære fri bevægelighed). Håber I får glæde af dem begge to.

Er der spørgsmål eller kommentarer, så skriv endelig nedenfor.

Med venlig hilsen

ÆUG rådgivningsteam
Seniorrådgiver i Ægteskab Uden Grænser

Kim P. Nyberg
Indlæg: 3100
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Re: Trin-for-trin - EU-reglerne - sekundær fri bevægelighed

Indlæg af Kim P. Nyberg » 05.01.2024 09:08:20

TRIN-FOR-TRIN – SÅDAN GØR DU – FAMILIESAMMENFØRING – SEKUNDÆR FRI BEVÆGELIGHED (flytning tilbage til Danmark fra et andet EU/EØS-land)

Du har nu boet i et andet EU/EØS-land (begrebet ”gæstelandet” bruges herefter) i et stykke tid og I overvejer at tage videre til Danmark. Denne Trin-for-trin dækker denne øvelse.

1. Først er det vigtigt, at jeres forhold er konsolideret, som det hedder i en EU-dom. Ligeledes ligger der en EFTA-dom på, at du skal have opholdt dig i gæstelandet i mindst 3 måneder kontinuerligt forud for flytningen tilbage til – i dette tilfælde – Danmark. Din ægtefælle skal blot have opholdt sig i gæstelandet i mindst 2-3 uger.

2. Udover at opfylde betingelserne i punkt 1, skal I også begge to (det er ikke nok at du gør det) dokumenterer faktisk og reelt ophold i gæstelandet. Denne dokumentation skal fremlægges overfor SIRI i Danmark i forbindelse med at I flytter tilbage til Danmark, og dokumentationen består i en lejekontrakt eller skøde, huslejekvitteringer, kvitteringer for betalte faste forbrugsafgifter, licens, internetopkobling og ikke mindst kontoudskrifter fra banken på, at I har brugt penge i gæstelandet dagligt eller næsten dagligt. Hvad I derudover vedlægger, der kan bakke jeres ophold op, er op til jer selv.

3. Hvad angår at bruge penge dagligt eller næsten dagligt, behøver det ikke nødvendigvis at være dagligvarerindkøb på daglig basis. Det kan sagtens være en tur for eksempel i supermarkedet den ene dag, indkøb hos isenkræmmeren den næste dag, boghandleren den tredje dag, tøjbutikken den fjerde dag og så videre. Det vigtige er at vise, at der er foregået transaktioner dagligt eller næsten dagligt under opholdet i gæstelandet. Alle transaktioner skal foregå i gæstelandet.

4. Der er tre måder, at komme tilbage til Danmark på, og I vælger selv hvilken af de tre muligheder, der passer jer bedst i jeres unikke situation:

a) Indgiv ansøgning om dansk EU-opholdskort mens I bor i gæstelandet, og der bliver I boende indtil I får svar fra SIRI, eller

b) Indgiv ansøgning om dansk EU-opholdskort mens I bor i gæstelandet, og flyt tilbage til Danmark mens sagsbehandlingen pågår, eller

c) Flyt først, spørg bagefter. Din ægtefælle har tre måneder fra ankomst til Danmark til at indgive ansøgningen.

5. Ansøgningsskemaet hedder OD2/A for din ægtefælles vedkommende og OD2/B for din ægtefælles eventuelle medbragte børn.

6. Fra ansøgningen er indgivet, skal hele processen være overstået indenfor en absolut max. frist på 6 måneder. EU-Domstolen har i en nyere dom fastslået, at afgørelsen skal være truffet, afgørelsen skal være forkyndt for den pågældende og – ved positivt svar – skal opholdskortet være den pågældende i hænde inden de 6 måneder udløber. De 6 måneder skal fortolkes på den måde, at hvis ansøgningen er indgivet f.eks. 12. januar, skal processen være fuldstændig afsluttet senest 12. juli.

7. Det anbefales at vedlægge al dokumentation sammen med ansøgningen. Dette er dog ikke noget absolut krav. Dokumentation kan sagtens eftersendes, men det kan gøre, at SIRI skal have fat i sagsmappen flere gange for at vurderer, hvornår de har nok til at kunne træffe afgørelse i sagen. Dog må de 6 måneder under ingen omstændigheder overskrides.

8. Det første opholdskort gælder i 5 år. Tidligst en måned før det udløber, kan din ægtefælle ansøge om et nyt opholdskort. Har vedkommende boet her i samtlige 5 år, får vedkommende et permanent opholdskort med en gyldighed på 10 år. I modsat fald får din ægtefælle et nyt opholdskort på 5 år.

9. At komme for sent med en ansøgning kan under ingen omstændigheder medfører, at din ægtefælle får besked på at forlade landet. Din ægtefælle kan højst få en løftet pegefinger og en symbolsk bøde for forseelsen.
Seniorrådgiver i Ægteskab Uden Grænser

Mettejakobs
Indlæg: 2
Tilmeldt: 19.01.2024 18:12:01

Re: Trin-for-trin - EU-reglerne - sekundær fri bevægelighed

Indlæg af Mettejakobs » 19.01.2024 18:20:19

Min partner og jeg er ikke gift, hvordan beviser vi at vi har boet sammen i 20 måneder. Hvilke dokumenter vil vi blive spurgt om og hvor nem er processen ift. hvis vi var gift?
Det skal lige siges at vi har boet i Mexico meget af tiden, steder hvor man ikke har gået op i en lejekontrakt, og vi har boet sammen i min lejlighed i Danmark i alt 6 måneder over de sidste 20 måneder, hvor han jo ikke har stået på lejekontrakten.

Kim P. Nyberg
Indlæg: 3100
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Re: Trin-for-trin - EU-reglerne - sekundær fri bevægelighed

Indlæg af Kim P. Nyberg » 21.01.2024 08:57:24

Besøg hos hinanden tæller ikke med i regnskabet.
Seniorrådgiver i Ægteskab Uden Grænser

Mettejakobs
Indlæg: 2
Tilmeldt: 19.01.2024 18:12:01

Re: Trin-for-trin - EU-reglerne - sekundær fri bevægelighed

Indlæg af Mettejakobs » 23.01.2024 06:54:25

Men vi har ikke besøgt hinanden, vi har boet sammen, været sammen hver dag. Men det tæller som besøg hvis vi ikke har en lejekontrakt i begge vores navne?

mhg
Indlæg: 292
Tilmeldt: 17.01.2023 05:43:55

Re: Trin-for-trin - EU-reglerne - sekundær fri bevægelighed

Indlæg af mhg » 24.01.2024 10:46:45

Det er ikke lejekontrakten, som er afgørende, men om man har opholdt sig landet med en opholdstilladelse - hvis man kun har haft turistvisum, tæller det helt sikkert ikke som at 'bo sammen'.
mhg
Juniorrådgiver for ÆUG

Besvar