Side 1 af 1

Ændring af efternavn

: 05.09.2011 06:52:53
af VejleFrø
Jeg skal snart giftes med min Filippinske kæreste, og her fået forskellige oplysninger om ændring af hendes efternavn i forbindelsen med vi skal giftes på Vejle rådhus.
Hun er allerede her i Danmark på turist visa.

Hun vil gerne have mit efternavn, men vi har fået at vide at hun kun kan få mit efternavn hvis hun har et dansk CPR nummer. Der kan hun kun få hvis hun har permanent opholdstilladelse.
Kan det virkelig passe? Et par af vores venner blev gift sidste år i København, og havde ingen problemer med at få mandens efternavn selvom hun kun var her på turist visa.

Er der nogen der kender reglerne for ændring af efternavn ved ægteskab men udlænding?

Re: Ændring af efternavn

: 05.09.2011 09:49:10
af closed1
Når man indlevere ansøgning til vielse på borgerservice kan man ansøge om at bruge samme efternavn , det gjore vi og det var intet problem.

Re: Ændring af efternavn

: 05.09.2011 09:56:18
af VejleFrø
Det var da vi var på kommunen for at udfylde ansøgning til vielse vi fik at vide at hun skulle have CPR nummer før hun kunne få ændret efternavn ved vielsen.

Re: Ændring af efternavn

: 05.09.2011 12:33:07
af mh
I flg. navneloven er der ikke sådan et krav:
"Ægtefællers og samlevendes efternavne
§ 5. Ønsker ægtefæller samme efternavn, kan den ene ægtefælle med den anden ægtefælles samtykke tage dennes efternavn, medmindre navnet er taget i medfør af § 7, stk. 1, nr. 1 eller 2.
Stk. 2. Det samme gælder personer, der ikke er gift, men som erklærer, at de lever i et ægteskabslignende forhold, og som enten har levet sammen i mindst 2 år eller har fælles børn under 18 år, der har eller skal have navnet som efternavn."

Den vejledning, du finder her, nævner heller ikke noget om, at personen SKAL have et cpr.nr., så jeg tror at det skyldes en fortolkningsfejl i din kommune: http://www.themis.dk/synopsis/

Det er jo så op til din kone at få meddelt de filippinske myndigheder, at hun har et nyt efternavn, og så nyt pas mv.

Re: Ændring af efternavn

: 05.09.2011 17:00:39
af SKH
Vil det sige, at når man før børn, kan man godt få samme efternavn som børnene uden at skulle betale de der 500 kr for navneændringen?

Vi fik aldrig ændret (sammensat) vores efternavne i forbindelse med brylluppet, fordi giftemyndigheden hernede ikke kunne give os nogen dato, og da vi så endeligt fik en, var det med få dages varsel, så der var ikke 14 dage til at søge om navneændring i forbindelse med brylluppet...

Re: Ændring af efternavn

: 05.09.2011 20:31:16
af soreng
Nej det vil det ikke sige. teksten beskriver de forhold hvor man kan tage sin partners efternavn og nævner ikke noget om pris.

Re: Ændring af efternavn

: 06.09.2011 08:13:02
af SKH
Det er sådan set heller ikke, fordi jeg/vi ikke vil betale 1.000 kr, men det ville da være rart at bruge dem til noget andet :)

Jeg vidste bare ikke, at man selv kunne få navneændring i forbindelse med navngivning af sine børn.

Re: Ændring af efternavn

: 06.09.2011 08:29:51
af soreng
Det er en paragraf der, som der også skrives, er relevant hvis man IKKE er gift og man derfor ikke ellers kan tage ens samlevers efternavn, og har fælles børn. Så kan man tage det efternavn som ens børn har, og hvis det ikke er ens eget, må det jo i sagens natur være faderens.

Så det er ikke noget man kan gøre kun i forbindelse med navngivningen. Det vil man altid kunne gøre i fremtiden, så længe ens børn har faderens efternavn, på samme måde som man altid kan tage ens ægtefælles efternavn.