Trin-for-trin - sådan gør du - ved skilsmisse

Her diskuterer vi praktiske og juridiske forhold omkring skilsmisser samt muligheden for, at en ægtefællesammenført kan blive i Danmark efter en skilsmisse

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
Kim P. Nyberg
Indlæg: 3104
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Trin-for-trin - sådan gør du - ved skilsmisse

Indlæg af Kim P. Nyberg » 05.01.2024 09:17:48

TRIN-FOR-TRIN – SÅDAN GØR DU – VED SKILSMISSE

Du og din ægtefælle kan kun blive enige om én ting, nemlig at I ikke kan mere sammen. I er nødt til at gå hvert til sit. Det kompliceres blot af, at I er familiesammenført og I har måske også nogle fælles, mindreårige, hjemmeboende børn, I skal tage hensyn til. Så hvor står tredjelandsborgeren i den kabale? Det kigger vi nærmere på i denne Trin-for-trin.

Helt generelt er det sådan, at når en skilsmisseproces er i gang, kan du som udlænding godt forlade din partner og flytte ud for dig selv. Udlændingemyndighederne vil normalt ikke røre på sig, før skilsmisseprocessen er fuldt gennemført.

Såfremt du er her i landet på en midlertidig opholdstilladelse og ikke har fælles, mindreårige, hjemmeboende børn

Udlændingestyrelsen vil altid starte med at skrive et høringsbrev til jer, hvor de fortæller, at de er blevet opmærksomme på, hvad der er foregået og at de gerne vil have jeres kommentarer til de oplysninger i sagen, som de har. Det får I begge to en frist til at svare på. Hvis I ikke svarer, afgør Udlændingestyrelsen sagen på de oplysninger, de har.

En uskreven tommelfingerregel er, at har du boet her i mindst 6-7 år, kan du et rimeligt dansk og er du i beskæftigelse og dermed kan klare dig selv, er der en ret god chance for, at du kan blive boende her i landet. Det er dog ikke nogen garanti, da meget afhænger af de konkrete omstændigheder.

Har du været her i kortere tid end dette, skal du forvente, at Udlændingestyrelsen sender dig hjem. I så fald har du 7-14 dage til at få pakket dine ting og forlade landet.

Såfremt du er her i landet på en midlertidig opholdstilladelse og har fælles, mindreårige, hjemmeboende børn

I denne situation står du på noget mere sikker grund, i særdeleshed hvis du er den primære omsorgsperson for barnet. Det følger af en afgørelse ved EU-Domstolen i 2017, der kaldes Chavez-Vilchez-dommen. Det er ikke så afgørende, om barnet har kontakt til begge forældre, eller kun til dig efter skilsmissen. Her vil du kunne få opholdstilladelse på baggrund af denne dom, uanset hvor længe du har haft opholdstilladelse i Danmark og uanset hvor godt integreret du er.

Du skal her være opmærksom på, at hvis du ikke får permanent opholdstilladelse inden barnet fylder 18 år (har du flere børn, er det yngste barns alder, der kigges på), ophører din opholdsret i Danmark på barnets 18 års fødselsdag.

Det ansøgningsskema, du skal bruge, hedder AO1 og der er ingen gebyrer eller andre økonomiske betingelser.

Såfremt du har permanent opholdstilladelse

Skilsmissen får ingen negative konsekvenser for din opholdstilladelse overhovedet.

Såfremt du har opholdskort efter EU-reglerne

Her skal vi ind i opholdsdirektivets artikel 13, der bestemmer, at såfremt tredjelandsborgeren har været gift i mindst 3 år, og heraf har boet det seneste år i det land, hvor skilsmissen gennemføres, har denne tredjelandsborger ret til fortsat ophold på betingelse af at kunne klare sig selv økonomisk. Det vil sige, at denne udlænding ikke kan få nogen form for social bistand til overlevelse fra det offentlige , før tredjelandsborgeren har opnået ret til permanent ophold.
Seniorrådgiver i Ægteskab Uden Grænser

riheg@live.com
Indlæg: 3
Tilmeldt: 13.02.2024 14:03:29

Re: Trin-for-trin - sådan gør du - ved skilsmisse

Indlæg af riheg@live.com » 13.02.2024 14:15:58

Tak for en god redegørelse, dog har vi oplevet at der er gået cirka to år efter gennemført skilsmisse uden at vi har hørt fra Udlændingeservice. Så ringede min ekskone for at sikre sig at de vidste besked, de sagde de ville notere det og at hun så bare skulle søgeforlængelse/permanent ophold (hun lever nemlig op til alle kravene) når det var tid til det her i juni. Jeg troede egentlig først at de altid reagerede som du også skrev, men vi tænkte at de nok havde vurderet at der ikke var nogen grund til at foretage sig Yderligere eftersom hun har været her i 14 år, har hjemmeboende mindreårigt barn og er uddannet i Danmark med fuldtidsjob, og også tydeligvis lever op til andre særlige forhold der taler imod inddragelse. Håber vi ikke har dummet os og pludselig har bragt os i søgelyset, men på den anden side er det vel en fordel at vi aktivt søger at de kender til alle vores omstændigheder

Besvar