Skilsmisse efter EØS-regler

Her diskuterer vi praktiske og juridiske forhold omkring skilsmisser samt muligheden for, at en ægtefællesammenført kan blive i Danmark efter en skilsmisse

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
lone1972
Indlæg: 26
Tilmeldt: 21.12.2014 16:21:48

Skilsmisse efter EØS-regler

Indlæg af lone1972 » 15.08.2017 20:02:33

Hej,
Jeg blev i 2013 gift med en bosnier i Danmark. Samme år flyttede vi til Norge grundet arbejde, hvor vi blev i et år. Flyttede så til Danmark i 2015, hvor jeg fik job og min mand fik arbejds-og opholdstilladelse efter EØS- reglerne. Han har siden sidst august/september 2015 arbejdet som opvasker på hotel ca. 25 timer om ugen. Startede med kontrakt som løsarbejder og har nu fået kontrakt som lønmodtager indtil 31.12.2017 med garanteret 22 timer om ugen. Han forventer at hans kontrakt fornyes til næste år.
Nu vil jeg skilles.
Kan han få lov at bo og arbejde i Danmark selvom vi bliver skilt og evt. hvor skal vi henvende os for hjælp til skilsmisse?
Han har så været i Danmark i godt to år, og jeg mener der står hans opholdskort skal fornys hver 5.år. Er dog ikke sikker på dette. Har det i så fald nogen betydning for om han kan blive i Danmark efter skilsmisse?

mh
Indlæg: 9973
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: Skilsmisse efter EØS-regler

Indlæg af mh » 16.08.2017 11:49:47

EU-opholdsbekendtgørelsen (som gælder her):
"§ 15. ...
Stk. 2. En tredjelandsstatsborger, der har ret til at opholde sig her i landet som familiemedlem efter § 8, stk. 1, eller §§ 9-11, mister ikke retten til ophold ved hovedpersonens og dennes ægtefælles skilsmisse eller ophør af ægteskabet ved omstødelse, hvis
1) ægteskabet ved begyndelsen af proceduren til skilsmisse eller omstødelse har varet i mindst 3 år, heraf mindst 1 år her i landet,
...
Stk. 3. Opholdsret, der bevares efter reglen i stk. 2, er efter skilsmissen eller ophøret af ægteskabet ved omstødelse betinget af, at tredjelandsstatsborgeren er arbejdstager eller selvstændig erhvervsdrivende, eller at den pågældende råder over sådanne indtægter eller midler til sit underhold, at den pågældende ikke falder det offentlige til byrde, og at den pågældende tegner en sygeforsikring, der dækker perioden, indtil den pågældende opnår ret til ydelser efter sundhedsloven, eller at den pågældende er familiemedlem til en person, der opfylder disse krav."

Jeres ægteskab har varet mere end 3 år, og I har boet mere end 1 år i DK. Han har altså ret til at blive, så længe han kan klare sig selv økonomisk.

For skilsmisse læs her: http://www.statsforvaltningen.dk/site.aspx?p=6012
mh

lone1972
Indlæg: 26
Tilmeldt: 21.12.2014 16:21:48

Re: Skilsmisse efter EØS-regler

Indlæg af lone1972 » 16.08.2017 12:15:52

Tusind tak for svaret.
Du aner ikke hvor meget du har hjulpet mig. Tusind tusind tak.
Nu kan jeg blive skilt med god samvittighed.
Mvh
Lone

lone1972
Indlæg: 26
Tilmeldt: 21.12.2014 16:21:48

Re: Skilsmisse efter EØS-regler

Indlæg af lone1972 » 16.08.2017 22:22:02

Hej igen,
Jeg har nu fortalt min mand om reglerne og hans svar er, at er vi gift i to år mere bliver han dansk statsborger og får dansk pas, hvilket betyder, at han har ret til at være her for altid - ligemeget om han har arbejde eller ej.
Er dette korrekt?
Jeg kan ikke forstå, hvis det er så nemt at blive dansk statsborger???

Mvh
Lone


mh
Indlæg: 9973
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: Skilsmisse efter EØS-regler

Indlæg af mh » 17.08.2017 12:45:16

Det er det bestemt heller ikke - der skal mere til, som din mand vil kunne læse på linket ovenfor og her:

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0 ... ?id=174789
mh

lone1972
Indlæg: 26
Tilmeldt: 21.12.2014 16:21:48

Re: Skilsmisse efter EØS-regler

Indlæg af lone1972 » 17.08.2017 17:16:50

Jeg mente heller ikke, at det kunne være så nemt at blive dansk statsborger. Tak for informationen og den er hermed givet videre.

Besvar