Skilsmisse - voldsomt forvirret

Her diskuterer vi praktiske og juridiske forhold omkring skilsmisser samt muligheden for, at en ægtefællesammenført kan blive i Danmark efter en skilsmisse

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
Tigertand
Indlæg: 1
Tilmeldt: 24.08.2016 20:03:08

Skilsmisse - voldsomt forvirret

Indlæg af Tigertand » 29.08.2016 19:17:47

Hej med jer

Min kone er amerikansk statsborger og vi blev i 2006 gift i USA og ægteskabet er naturligvis også registreret her i Danmark. I 2008 flyttede vi her til Danmark, hvor vi naturligvis med det samme ansøgte om midlertidig opholdstilladelse for hende på grundlag af reglen om familiesammenføring. Denne fik vi også godkendt uden problemer.
I begyndelsen af dette år indgav vi hendes ansøgning om permanent tidsubegrænset opholdstilladelse, hvilket vi i første omgang fik afslag på - med begrundelsen at hun efter vurdering fra US ikke opfyldte betingelserne om at have arbejdet nok i den krævede periode. Denne afgørelse har vi så indgivet klage over hos Udlændingenævnet, og sagen er i øjeblikket under behandling.
MEN - nu er det så sket, at vi er blevet enige om at blive separeret/skilt, og så melder forvirringen sig.... for hvad nu?
Hvordan forholder det sig, når vi bliver skilt? Vil hun så miste sin opholdstilladelse (jeg tænker naturligvis på det tilfælde at vores klage skulle blive afvist)?
Hvordan forholder det sig, hvis vi indgiver separation, og hun i separationsperioden møder en ny kæreste, som hun så eventuelt bliver gift med umiddelbart efter separationsperiodens ophør og bevilliget skilsmisse? Skal hun i det tilfælde igennem hele opholdsprocessen forfra igen?

Forvirringen bliver ikke mindre af, at jeg har set det følgende refereret indtil flere gange - specielt ser jeg på stk. 2:

§ 15. En EU-statsborger, der har ret til at opholde sig her i landet som familiemedlem efter § 8, stk. 1, eller §§ 9-11, mister ikke retten til ophold ved hovedpersonens og dennes ægtefælles skilsmisse eller ophør af ægteskabet ved omstødelse.

Stk. 2. En tredjelandsstatsborger, der har ret til at opholde sig her i landet som familiemedlem efter § 8, stk. 1, eller §§ 9-11, mister ikke retten til ophold ved hovedpersonens og dennes ægtefælles skilsmisse eller ophør af ægteskabet ved omstødelse, hvis

1) ægteskabet ved begyndelsen af proceduren til skilsmisse eller omstødelse har varet i mindst 3 år, heraf mindst 1 år her i landet,

2) forældremyndigheden til hovedpersonens børn ved aftale eller afgørelse er overdraget til en ægtefælle, der er tredjelandsstatsborger,

3) der foreligger en særlig vanskelig situation, herunder som følge af, at ægtefællen har været udsat for overgreb, misbrug eller anden overlast i hjemmet, mens ægteskabet bestod, eller

4) ægtefællen ved aftale eller afgørelse har ret til samvær med et mindreårigt barn, og dette samvær skal finde sted her i landet.

Stk. 3. Opholdsret, der bevares efter reglen i stk. 2, er efter skilsmissen eller ophøret af ægteskabet ved omstødelse betinget af, at tredjelandsstatsborgeren er arbejdstager eller selvstændig erhvervsdrivende, eller at den pågældende råder over sådanne indtægter eller midler til sit underhold, at den pågældende ikke falder det offentlige til byrde, og at den pågældende tegner en sygeforsikring, der dækker perioden, indtil den pågældende opnår ret til ydelser efter sundhedsloven, eller at den pågældende er familiemedlem til en person, der opfylder disse krav.


Min kone er selvstændig erhvervsdrivende med eget enkeltmandsfirma, som blev etableret i 2012, og med en årlig omsætning på omkring 300.000/år og et årligt overskud efter skat på 150.000+. Hendes ugentlige arbejdstid ligger omkring 50-60 timer, plus at vi aldrig har modtaget nogen form for sociale ydelser.

Er der nogen her, der kan kaste et lys over forvirringen for os?

Tak for et meget hjælpsomt og informativt forum.

mh
Indlæg: 9890
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: Skilsmisse - voldsomt forvirret

Indlæg af mh » 29.08.2016 21:28:23

Glem alt om EU-reglerne, for de gælder ikke for jer, når I ikke er flyttet til DK via et 'reelt ophold' i et andet EU-land.

Det, der er interessant for jer - hvis klagen bliver afvist - er reglerne om fastholdelse af arbejdskraft: https://www.nyidanmark.dk/da-dk/Ophold/ ... ophold.htm
(Ca. midt på siden).
mh

Besvar