Hvordan kommer man igennem skilsmissebureaukratiet?

Her diskuterer vi praktiske og juridiske forhold omkring skilsmisser samt muligheden for, at en ægtefællesammenført kan blive i Danmark efter en skilsmisse

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
Hitchens
Indlæg: 12
Tilmeldt: 27.01.2014 10:13:19

Hvordan kommer man igennem skilsmissebureaukratiet?

Indlæg af Hitchens » 08.07.2015 12:27:23

Min kæreste, der er familiesammenført og har midlertidigt opholdstilladelse, vil gerne skilles fra hendes mand. De er ikke på talefod, men hun var af den overbevisning at han også gerne ville skilles. Hun lavede en anmodning om skilsmisse primo april og betalte de 900 kr. i gebyr. Først primo juni sender statsforvaltningen anmodningen til hendes mand. Han ignorer brevet og i går sender statsforvaltningen, så et nyt brev der giver ham og os 10 dages frist yderligere før sagen bliver henlagt, hvis vi ikke reagere. De kan ikke afgøre om de er enige om at blive skilt eller om de er enige om vilkårene for for skilsmisse.

Hendes opholdstilladelse udløber februar 2016 og vi ville meget gerne have afsluttet dette inden hendes opholdstilladelse udløber. Hans strategi er umiddelbart (hørt fra venner og bekendte) at ignorere alt for at gøre livet mest surt for hende. Sammen med statsforvaltningens sløve behandlingstid med at sende standardskrivelser ud lader det til at virke.

Vi er virkelig i tvivl om hvad det rigtige er at gøre i denne situation.

1. Kan vi få noget ud af at betale gebyr (1.000 kr.) til vilkårsforhandling, hvis han alligevel ikke vil erklærer sig enig i skilsmisse? Kan det ende ud i separation? Eller skal det være et separat sagsforløb?
2. Er et alternativ at anmode om separation? Kan man blive separeret uden hans accept? Eller er det samme mølle man skal igennem blot med 6 måneders ekstra ventetid plus gebyrer?

mh1
Indlæg: 10609
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: Hvordan kommer man igennem skilsmissebureaukratiet?

Indlæg af mh1 » 08.07.2015 13:09:50

Proceduren er fsv. den samme for separation og for skilsmisse, altså den anden ægtefælle skal spørges.

Forskellen er, at man ikke behøver at være enige, som der står på statsforvaltning.dk:
"Hvad sker der, hvis det kun er en af os, der vil separeres?
Det er nok til at starte en sag i Statsforvaltningen, hvis blot én af jer sender en anmodning om separation. Den anden behøver derfor ikke at skrive under."

Læs forklaringen her om, hvordan det er når man ikke er enige (i jeres tilfælde = manden gider ikke svare):
http://www.statsforvaltningen.dk/site.aspx?p=8646

Hvis manden ikke møder op til vilkårsforhandling, skal din kæreste bede om at få sagen sendt til byretten - HUSK at det IKKE sker automatisk, man skal aktivt bede om at sagen går videre.
mh
Rådgiver for ÆUG

Hitchens
Indlæg: 12
Tilmeldt: 27.01.2014 10:13:19

Re: Hvordan kommer man igennem skilsmissebureaukratiet?

Indlæg af Hitchens » 08.07.2015 14:41:10

Hvad hvis manden dukker op og blot siger han ikke vil skilles, ender sagen så der? Eller vil man stadig kunne få sagen i retten?

Og hvis det hele skal i retten så tager det vel bare ekstra lang tid, hvordan vil det i praksis kunne lade sig gøre hvis hun er nødt til at rejse ud af landet?

mh1
Indlæg: 10609
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: Hvordan kommer man igennem skilsmissebureaukratiet?

Indlæg af mh1 » 08.07.2015 21:04:07

Som der står har man RET til separation, og RET til skilsmisse. Når man ikke er enige om skilsmissen kan den så bare i de fleste tilfælde først blive til noget, når man har været separeret først.

Din kærestes mand kan hoppe på tungen eller gøre, hvad han ellers vil, men forhindre en separation kan han ikke, når de ikke længere bor sammen.

Din kæreste og du må så 'bare' have tålmodighed, og se i øjnene at der nok går et års tid, før hun har fået en separationsdom, 'udstået' de 6 måneders separation der skal gå, før hun kan søge om skilsmisse, og hun faktisk får skilsmissen. HUSK at man ikke automatisk bliver skilt. Man kan i princippet være separeret indtil man dør af alderdom.

Man kan føre sagen via sin advokat, uden at møde selv, medmindre dommeren mener at det er nødvendigt at man personligt er til stede.

Din kæreste kan muligvis få fri proces til sagen. Se http://www.civilstyrelsen.dk/da/Fri_pro ... elser.aspx

I ægteskabssager er det udelukkende de økonomiske betingelser, der har betydning.
mh
Rådgiver for ÆUG

Hitchens
Indlæg: 12
Tilmeldt: 27.01.2014 10:13:19

Re: Hvordan kommer man igennem skilsmissebureaukratiet?

Indlæg af Hitchens » 21.07.2015 07:53:13

Tak for svar mh.

I fredags modtog vi dog en skilsmissebevilling fra statsforvaltningen. Samme dag lavede vi en ægteskabserklæring og brylluppet er allerede på lørdag.

Flere spørgsmål følger helt sikkert i fremtiden når det gælder familiesammenføring / opholdstilladelse.

Besvar