Ophør af islamisk ægteskab i udlandet‏

Her diskuterer vi praktiske og juridiske forhold omkring skilsmisser samt muligheden for, at en ægtefællesammenført kan blive i Danmark efter en skilsmisse

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
irona
Indlæg: 5
Tilmeldt: 20.10.2012 09:57:30

Ophør af islamisk ægteskab i udlandet‏

Indlæg af irona » 15.07.2014 11:52:34

Jeg skriver til jer på baggrund af en veninde X der har utroligt svært ved at få ophørt sit islamiske ægteskab i Hjemlandet.
X har blev gift med sin fætter januar 2013 i Pakistan og flyttede herefter til sverige for at omgå de danske regler - der var så mange problemer mellem parret og dets familier at hun aldrig fik mulighed for at hente ham til Danmark. X har for nyligt besluttet at hun endelig vil skilles og komme videre med sit liv og er nu flyttet hjem til sin familie i Danmark. Familien bakker X op 100 %.
Dog vil familien og hendes mand i Pakistan ikke give X skilsmisse. Vi har snakket med både en imam fra hjemlandet og i Danmark der har prøvet at overtale familien, men uden held.
X og hendes familie tør ikke at rejse til pakistan og har ikke råd til at hyre en advokat i Pakistan.
Hvad kan min veninde X gøre? kan den danske ambassade hjælpe hende?
Jeg håber virkelig at I kan hjælpe os.

MVH

fundiver199
Indlæg: 15459
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Ophør af islamisk ægteskab i udlandet‏

Indlæg af fundiver199 » 15.07.2014 13:05:01

Hvis hun bor i Danmark, kan hun blive skilt her efter danske regler. Spørgsmålet er, om ægteskabet overhovedet nogensinde er blevet registreret her? At få skilsmissen anerkendt i Pakistan kan jeg ikke rådgive om, da jeg intet ved om det lands lovgivning. Men det er vel også kun vigtigt, hvis hun ønsker at flytte dertil eller indgå et nyt ægteskab i Pakistan.

mh
Indlæg: 10003
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: Ophør af islamisk ægteskab i udlandet‏

Indlæg af mh » 15.07.2014 21:01:24

Ambassader hjælper ikke med skilsmisser i fremmede lande.

Som fundiver skriver kan hun blive skilt i DK, også uden at manden behøver at møde.

Når der endnu kun er gået halvandet år siden de blev gift, vil jeg imidlertid råde til at hun venter til der er gået 2 år - siden de aldrig har boet sammen, så må hun kunne blive skilt på grundlag af at de har levet adskilt i 2 år pga. uoverensstemmelser.

Det vil ikke gøre det hele langsommere, for når de ikke er enige om skilsmisse, kan hun ikke blive skilt uden først at have været separeret 6 mdr.

Men de bør henvende sig til en advokat. Hvis hendes indtægt er under en vis grænse, kan hun få fri proces, dvs. det offentlige betaler hendes advokat.

Læs både her:
http://www.statsforvaltningen.dk/site.aspx?p=8660

og her:
http://www.civilstyrelsen.dk/fri_proces.aspx
mh

svarfar
Indlæg: 4
Tilmeldt: 19.07.2014 15:03:39

Re: Ophør af islamisk ægteskab i udlandet‏

Indlæg af svarfar » 20.07.2014 12:10:42

Umiddelbart ser jeg ikke muligheden (via det danske system). Ægteskabslovens §43 a giver Statsforvaltningen kompetence til at behandle sager om skilsmisse og separation i international kontekst, men kun såftremt betingelserne i Retsplejelovens § 448 c er opfyldt:
§ 448 c. Sag om ægteskab kan behandles her i riget, såfremt

1) sagsøgte har bopæl her,

2) sagsøgeren har bopæl her og enten har boet her i de sidste to år eller tidligere har haft bopæl her,

3) sagsøgeren er dansk statsborger, og det godtgøres, at han på grund af sit statsborgerskab ikke vil kunne anlægge sag i det land, hvor han har bopæl,

4) begge parter er danske statsborgere, og sagsøgte ikke modsætter sig indbringelse for dansk domstol, eller

5) skilsmisse søges på grundlag af separation meddelt her i landet inden for de sidste fem år.

Stk. 2. Endvidere kan sag om ægteskab mellem to personer af samme køn behandles her i riget, når ægteskabet er indgået her og ingen af ægtefællerne bor i et land med en lovgivning om ægteskab mellem to personer af samme køn, der svarer til den danske.

Stk. 3. Sag om et ægteskabs omstødelse eller beståen kan indbringes for retten her i riget, når ægteskabet er indgået her.

Stk. 4. Reglerne i stk. 1-3 kan fraviges ved overenskomst med fremmed stat.
Da det ikke umiddelbart ser ud til at være tilfældet, er der næppe nogen mulighed (ambassader og konsuler har i almindelighed ikke haft kompetencer til at behandle ægteskabssager siden november 2012).

mh
Indlæg: 10003
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: Ophør af islamisk ægteskab i udlandet‏

Indlæg af mh » 20.07.2014 16:35:10

'X' bor da i DK, så naturligvis kan hun blive skilt i DK. Problemet er jo her at den danske skilsmisse næppe vil blive anerkendt i Pakistan.

For 'X' kan det fsv. være ligemeget, hvis hun aldrig vil til Pakistan alligevel, men hvis hun gerne vil have den mulighed, så er det ganske væsentligt.
mh

svarfar
Indlæg: 4
Tilmeldt: 19.07.2014 15:03:39

Re: Ophør af islamisk ægteskab i udlandet‏

Indlæg af svarfar » 21.07.2014 06:20:49

mh skrev:'X' bor da i DK, så naturligvis kan hun blive skilt i DK.
Det er ikke nok at 'X' (sagsøger) bor i DK. 'X' skal også enten have boet i DK i de sidste to år eller tidligere har haft bopæl i DK.
mh skrev:Problemet er jo her at den danske skilsmisse næppe vil blive anerkendt i Pakistan.
Eller ret mange andre steder (teoretisk set). Det følger af 1970 konventionen om skilsmisse, at begge parters hjemlande skal anerkende en skilsmisse, før den kan anerkendes internationalt. EU har nogle regler for gensidig anerkendelse af bryllup og skilsmisse, men lige netop Danmark står udenfor her; DK er ikke forpligtiget til at anerkende skilsmisser fra andre EU lande og omvendt. Det sidste har min kone (slovakisk statsborger) haft helt tæt ind på livet. Hun har tidligere været gift i England, hvilket blev anerkendt uden videre i Slovakiet. Hun og hendes eksmand flyttede så til Danmark og blev kort tid efter skilt. Da hun skulle have sit pas fornyet, opdagede hun at hun stadigvæk stod opgivet som værende gift i Slovakiet, og der skulle tre rejser (heraf en med hendes eksmand) til Slovakiet til, før de anerkendte hendes skilsmisse.
Der vil givetvis være nogle lande, der uden videre anerkender en dansk skilsmisse, men der er nok færre end du går og tror.

fundiver199
Indlæg: 15459
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Ophør af islamisk ægteskab i udlandet‏

Indlæg af fundiver199 » 21.07.2014 06:41:17

Da X er flyttet til Sverige, fordi familiesammenføring ikke var mulig i Danmark, må X jo have boet i Danmark tidligere og må i øvrigt også være dansk statsborger, for ellers kunne hun ikke uden videre flytte til Sverige.

Så ergo er betingelsen i §488 c, 2) opfyldt, og X kan (naturligvis) indgive begæring om skilsmisse her i landet, lige som alle andre danske statsborgere med bopæl i Danmark. Din konklusion, at du "ikke ser muligheder via det danske system", er derfor forkert og bidrager kun til at skabe forvirring hos andre, der læser tråden.

At en udlænding uden tilknytning til Danmark ikke bare kan flytte hertil med det ene formål at blive skilt efter vores (mere lempelige) regler og herefter udvandre igen få måneder senere, er lidet overraskende. Men også lidet relevant for den målgruppe, der anvender ÆUG´s forum, nemlig dansk-udenlandske par.

svarfar
Indlæg: 4
Tilmeldt: 19.07.2014 15:03:39

Re: Ophør af islamisk ægteskab i udlandet‏

Indlæg af svarfar » 21.07.2014 08:37:37

fundiver199 skrev:Da X er flyttet til Sverige, fordi familiesammenføring ikke var mulig i Danmark, må X jo have boet i Danmark tidligere [...]
Jeg læste følgende:
irona skrev:X har blev gift med sin fætter januar 2013 i Pakistan og flyttede herefter til sverige
som om at X er flyttet fra Pakistan og til Sverige, og ser ikke entydigt at X tidligere har boet i Danmark, men højest at
irona skrev:[...]er nu flyttet hjem til sin familie i Danmark.
peger i den retning.
fundiver199 skrev:Din konklusion [...] er derfor forkert og bidrager kun til at skabe forvirring hos andre, der læser tråden.
Det er noteret og jeg skal undlade at bidrage med viden og erfaringer her fremover...

fundiver199
Indlæg: 15459
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Ophør af islamisk ægteskab i udlandet‏

Indlæg af fundiver199 » 21.07.2014 09:37:42

irona skrev:X har blev gift med sin fætter januar 2013 i Pakistan og flyttede herefter til sverige for at omgå de danske regler
Når man flytter til Sverige for at "omgå de danske regler", må det jo nødvendigvis betyde, at man flytter fra Danmark til Sverige og ikke fra Pakistan til Sverige.

Desuden er ÆUG en forening for dansk-udenlandske par. Så med mindre andet tydeligt fremgår af et indlæg, er det en selvfølge, at den ene part har en dansk baggrund. I dette tilfælde en dansk-pakistansk baggrund, siden hun blev gift med sin fætter i Pakistan.

Du må meget gerne bidrage til ÆUGs forum. Men inden du begynder at korrigere andre svar, som allerede er givet, må du også gerne lige sikre dig, at der faktisk er noget at korrigere, og at det ikke er dig, der har misforstået spørgerens indlæg eller situation. Ellers er dit bidrag mindre værdifuldt, uanset at det sikkert er velment :D

Besvar