Kan man flytte til Tyskland

Her diskuterer vi praktiske og juridiske forhold omkring skilsmisser samt muligheden for, at en ægtefællesammenført kan blive i Danmark efter en skilsmisse

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
mazda09
Indlæg: 82
Tilmeldt: 25.02.2009 10:21:30

Kan man flytte til Tyskland

Indlæg af mazda09 » 02.08.2012 13:23:04

kære ÆGU


En bekendt har fået opholdstilladelse på baggrund af et ægteskab, som nu viser sig at han ikke kan leve med konen mere.
For konen behandler ham dårligt, og han har fået nok. de er enig om at blive skilt.
Konen vil ikke lade ham blive i Danmark.

til spørgsmål.

Hans opholdstilladelse udløber til 12/2012
Han har fast arbejde
han har bestået dansk 2, og passer skolen
Må han flytte til Tyskland, og arbejde i Danmark altså som pendler


Tak på forhånd med at hjælpe den stakkels mand

skaanebo
Indlæg: 12137
Tilmeldt: 09.06.2007 19:00:10

Re: Kan man flytte til Tyskland

Indlæg af skaanebo » 02.08.2012 13:44:27

Det er helt enkelt NEJ til begge dele. Han må ikke bare uden videre rejse til Tyskland og bosætte sig der (medmindre han er EU/EØS-borger), og han må heller ikke arbejde i Danmark, hvis han bosætter sig i Tyskland (igen, medmindre han er EU-/EØS-borger).

fundiver199
Indlæg: 15458
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Kan man flytte til Tyskland

Indlæg af fundiver199 » 02.08.2012 13:53:39

Man har ikke hånd- og halsret over sin ægtefælle. Så det er ikke konen, der bestemmer, om han må blive i Danmark eller ej. Det gør den danske stat repræsenteret ved Udlændingestyrelsen. Man kan få lov at bevare en opholdstilladelse som ægtefællesammenført efter en skilsmisse, hvis det vil være ”særligt belastende” for en at miste den. Det vil typisk være, hvis parret har mindreårige børn sammen, der helst skal kunne fortsætte med at have tæt kontakt til begge forældre.

En anden mulighed er at få en ny opholdstilladelse under ”fastholdelse af arbejdskraft”. Det kan man få, hvis man er i arbejde og har arbejdet for den samme arbejdsgiver i 2 år, når Udlændingestyrelsen inddrager eller nægter at forlænge ens opholdstilladelse som familiesammenført, fordi ægtefællerne f.eks. er gået hver til sit.

En dansk opholdstilladelse kan ikke bare ”byttes” til en tysk, så en flytning til Tyskland kræver, at han søger og opnår en helt ny opholdstilladelse efter de regler, som Tyskland nu engang har for eksempelvis indvandring af arbejdskraft. En ikke-EU borger må desuden ikke arbejde i Danmark, bare fordi han eller hun har opholdstilladelse i et af vores nabolande. I den situation skal der både søges om opholdstilladelse i nabolandet efter dets lovgivning, og om arbejdstilladelse i Danmark efter vores lovgivning.

Som den sidste ting skal nævnes, at der gælder helt særlige regler for tyrkiske statsborgere, som bor i EU. Så er han tyrkisk statsborger, kan han have ret til at blive her, selv hvis han har arbejdet mindre end 2 år for den samme arbejdsgiver. Disse regler informeres der ikke specielt meget om på Nyidanmark, og der findes ikke en særlig ansøgningsblanket, man kan udfylde. Så det kræver nok assistance fra en advokat eller evt. fra ÆUG, hvis man vil søge opholdstilladelse som tyrkisk statsborger efter Ankara-aftalen.

Besvar