Side 1 af 2

OBS! GODT NYT FRA SVERIGE

: 01.07.2014 10:06:41
af mh
http://www.migrationsverket.se/Privatpe ... egler.html

"Uppehållstillstånd enligt svenska regler- för familj till nordisk medborgare
Om du är nordisk medborgare och din familj är medborgare i ett land utanför EU och ni ska bo i Sverige behöver de uppehållstillstånd. Huvudregeln är att ansökan ska beviljas innan inresa i Sverige. Om ni är gifta eller har levt tillsammans stadigvarande utanför Sverige kan ansökan lämnas in från Sverige."

Altså: dansk - tredjelands par, som er gift eller har boet sammen en vis tid (nok ca. 18 mdr.) inden de flytter til Sverige, kan søge efter svenske regler MENS DE ER I SVERIGE.

Man behøver altså ikke længere opfylde kravene til EU-borgere (tilstrækkelige midler/arbejdstager) for at kunne søge mens man opholder sig i Sverige.

Re: OBS! GODT NYT FRA SVERIGE

: 01.07.2014 11:22:33
af closed1
Det var dog en dejlig nyhed. :D

Re: OBS! GODT NYT FRA SVERIGE

: 03.07.2014 18:07:27
af blobfort
Nice! Men det vil vel sige at man godt kan søge og vente i Sverige -- dog uden nogen form for papirer som gør det muligt at tage på ferie udenfor Sverige, og uden at have mulighed til at få personnummer i de 11 måneder det tager at få behandlet sin ansøgning efter de svenske regler. Eller hvordan skal det forstås?

Re: OBS! GODT NYT FRA SVERIGE

: 03.07.2014 22:20:41
af sila
Hejsa - det var netop den information, vi fik på Migrationsverket i foråret... men jeg ville gerne have det bekræftet, da den medarbejder, vi talte med, ikke virkede super kompetent... men hvis det er sådan, det er, gør det processen både nemmere og hurtigere, tænker jeg (krydser fingre!)?

Man kan få et midlertidigt nummer af en slags på Skatteverket, så man kan arbejde og modtage løn osv., men ikke personnr., så man kan gøre brug af lægehjælp og den slags før opholdstilladelsen er i hus.

Mht. til udrejse har jeg lige fået at vide på ÆUG's FB-side, at hvis man søger efter EU-ophold, er man garanteret visum (i løbet af 14 dage!) tilbage til Sverige, hvis man er nødt til at rejse til hjemlandet/ud af Sverige af en eller anden grund og så vil tilbage - hvor omstændeligt det er i praksis, ved jeg dog ikke...

Re: OBS! GODT NYT FRA SVERIGE

: 04.07.2014 09:51:53
af mh
Min mand har lige søgt visum til Tyskland hos konsulatet her i Istanbul, og han fik da at vide at hvis han bare havde haft mine identifikationspapirer med (+ kopi), ville han kunne have fået et gratis og hurtigt. Nu fik han det på to arbejdsdage (afleverede torsdag, fik det med kurerpost lørdag), så mht. hurtigheden kunne det næppe være gjort hurtigere.

Re: OBS! GODT NYT FRA SVERIGE

: 06.07.2014 23:11:56
af Lenada
Ville lige høre, kan man så nøjes med bare at være gift og ikke have boet sammen i 18 måneder inden ansøgningen indeleveres?

Samt hvad hvis man har ansøgt via begge regelsæt, hvilket opholdgrundæag vil mam så få? Begge både nationalt opholdsgrundlag og eu-opholdsret?

Re: OBS! GODT NYT FRA SVERIGE

: 07.07.2014 09:24:54
af mh
Det er ENTEN gift ELLER samlevende i ca. 18 mdr., så ja.

Hvis du opfylder kravene til EU-ophold, så kan du sideløbende have opholdsret efter begge regelsæt.

I reglen har dansk/udenlandske par brugt EU-reglerne, fordi den udenlandske ægtefælle så kunne vente i Sverige, men når den lille fordel forsvinder, så er der vel ikke megen grund til at insistere på EU-opholdskort. Hvis formålet er at flytte til DK senere, så er det fuldstændig ligemeget om man har haft ophold i Sverige efter EU- eller svenske regler.

Re: OBS! GODT NYT FRA SVERIGE

: 11.07.2014 19:20:58
af Lenada
Det vil så sige, at nu når vi har ansøgt via bege regelsæt, vil min mand også få to opholdgrundlag? Vi ser nemlig helst, at min mand også har opholdsret via nationale svenske regler, just in case vi på et tidspunkt skulle komme i økonomiske vanskeligheder, og dermed kunne drage nytte af en evt. Svensk overførselsindkomst..ikke fordi det dog er planen, but u never know :). Tak for svar

Re: OBS! GODT NYT FRA SVERIGE

: 12.07.2014 04:43:53
af skaanebo
Ja, man kan få ophold efter begge regelsæt.

Re: OBS! GODT NYT FRA SVERIGE

: 01.08.2014 11:28:27
af michellefrydkjær
Betyder det så, ligesom med EU-reglerne, at personen fra landet udenfor EU kan blive i Sverige indtil migrationsverket har truffet beslutningen på ens ansøgning om fs, når man nu søger efter de svenske regler :D ? Eller kan de kun blive der i de 3 måneder som et turist visum giver, men får så lov til at søge om fs inden deres visum udløber?

Re: OBS! GODT NYT FRA SVERIGE

: 01.08.2014 18:59:42
af smaster
sila skrev: Man kan få et midlertidigt nummer af en slags på Skatteverket, så man kan arbejde og modtage løn osv., men ikke personnr., så man kan gøre brug af lægehjælp og den slags før opholdstilladelsen er i hus.
Er der nogen der er kommet så langt i processen efter de nye retningslinker, at vi kan se om dette er korrekt (at man får et midlertidigt nummer der ikke kan bruges til lægehjælp osv.)?

Re: OBS! GODT NYT FRA SVERIGE

: 02.08.2014 07:15:04
af fundiver199
Michelle det nye er, at ALLE ægtefæller til nordiske borgere nu kan få lov at søge efter svenske regler efter ankomst til Sverige, tidligere var det kun NOGEN, der kunne få lov til dette og/eller Sverige krævede, man skulle have været der i 6 måneder, før ansøgningen måtte afleveres. Og ja naturligvis betyder det, at man må blive, indtil ansøgningen er godkendt.

Det er en rigtig god nyhed, og jeg har i dag opdateret ÆUG´s vejledning om at "flytte til Sverige/EU-land", sådan at afsnittet om svenske regler nu kommer før det om EU-regler. Omkring 70% flytter jo til Sverige, og det er svært at se nogen grund til at bruge de mere komplicerede og mindre fordelagtige EU-regler, nu hvor den eneste fordel ved dem, nemlig at kunne søge og vente i Sverige, er væk.

Samtidig blev vejledningen så også en del kortere, da den megen information om problemer med EU-reglerne i Sverige kunne fjernes. Hvis nogen fremover spørger, hvor meget de skal tjene, og hvorfor den danske kommune ikke vil udstede et blåt EU-sygesikringskort til deres ægtefælle, kan svaret nemlig bare være "søg efter de svenske regler".

Det er 2½ års administrativt mareridt, der hermed er fundet en god og permanent løsning på, og tusind tak til de svenske myndigheder for det :D

Re: OBS! GODT NYT FRA SVERIGE

: 05.08.2014 21:25:08
af Paradoxon
Er det korrekt forstået, at regelændringen kun gælder dem, der er gift inden de ankommer til Sverige? Hvordan er retsstillingen, hvis en nordisk statsborger bliver gift i Sverige med en, der kommer til Sverige på et turistvisum? Skal vedkommende så rejse ud igen efter visums udløb og vente på afgørelsen i hjemlandet eller..?

Re: OBS! GODT NYT FRA SVERIGE

: 06.08.2014 06:26:26
af fundiver199
Nej det gælder, hvis man er gift, når man søger, men ikke hvis man blot har hensigt måske at gifte sig engang om 4-5 år. Jeg kan ikke forestille mig, svenskerne vil kigge på, hvornår man blev gift, da det ikke ville give nogen form for mening. Og ellers må man vel så bare i den situation sige "nå" og søge efter EU-reglerne, hvilket man jo altid har ret til.

Re: OBS! GODT NYT FRA SVERIGE

: 22.08.2014 11:03:16
af NizeGuy
Jeg vil gerne lige sikre mig at jeg har forstået det hele rigtigt.

Altså mig og min kæreste bor p.t i Danmark.

Jeg studere og hun er Au Pair.

Vi kan altså gifte os her i Danmark og flytte til Sverige med det sammen, uden at hun skal søge om noget Sverige FØR hun tager med mig til Sverige?

Vi kan jo nemlig ikke gifte os uden at hun mister sin Au Pair stilling, da man jo ikke må være Au Pair og gift.