Østrigsk dokumentarfilm på CPH:DOX.Så du den, hvad synes du?

Her kan du dele links til interessante sider eller artikler med andre brugere.

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar

Klipper_K
Indlæg: 79
Tilmeldt: 23.02.2013 09:12:50

Re: Østrigsk dokumentarfilm på CPH:DOX.Så du den, hvad synes

Indlæg af Klipper_K » 14.11.2013 12:21:09

Som jeg har skrevet i en tråd på æug -hovedstaden's facebook så er jeg ikke super begejstret for filmen:

Jeg synes den er skruet godt sammen som et filmisk værk - og jeg synes også at den er god på den måde at man kan genkende mange ting som involveret men jeg stiller spørgsmålstegn ved valget omkring persongalleriet, de er alle "skæve" karakterer og derved mangler den identifikation for familien Danmark / Østrig. Man lærer ikke karakterne at kende, da man man meget minutiøst gennemgår eu og de national regler i Østrig. Jeg er skeptisk overfor om persongalleriet og om det stilistiske greb (med folk er klædt i gul) overhovedet kommer budskabet til gode? Kunne være fedt at høre folks respons der har set filmen?

Og hvordan det gik med ÆUG's interview med instruktøren efter filmen ved visningen igår?

Thrane
Indlæg: 53
Tilmeldt: 14.10.2010 16:19:23

Re: Østrigsk dokumentarfilm på CPH:DOX.Så du den, hvad synes

Indlæg af Thrane » 14.11.2013 13:40:49

I Annes interview med instruktøren efterfølgende kom det frem, at det var et meget bevidst valg, at man ikke havde valgt mere dybdegående portrætter af parrene, da man ville skabe en anden vinkel end de personhistorier, som dukker op i den østrigske presse fra tid til anden, som primært appellerer til offentlighedens medlidenhed og medfølelse. Meget apropos Danmark i øjeblikket.

Ambitionen var, at dokumentaren skulle kunne bruges politisk. Strategien var at påvise, at reglerne rammer bredt og i alle samfundslag. Det var således meningen, at dokumentarens pointer ikke skulle klæbe til persongalleriet - derfor valgte man også at præsentere hele 21 par/familier uden at beskrive alt muligt mellem himmel og jord i deres hverdagsliv. Fokus skulle være på reglerne, og den uretfærdighed de medfører. Det skulle så at sige gøres til et samfundsproblem og ikke et problemer med enkeltsager.

Lykkedes det så? Mjaahh, man hæftede sig vel alligevel en del ved personerne, selvom de blev fremstillet så neutralt som muligt. Derudover var tempoet ret højt, hvilket gjorde, at selv jeg, som kender mange lignende problematikker fra dansk lovgivning, ikke helt kunne følge med. Fx var jeg usikker på, om de meget dramatiske udvisningssager fandt sted før eller efter familiesammenføringen var gået igennem. Der er jo som i DK både bagudrettede og fremadrettede krav i lovgivningen, der i princippet kan føre til udvisning.

Jeg synes som udgangspunkt at ville fremstille reglerne og de implicerede så nøgternt som muligt uden at fortabe sig alle mulige følelsesmæssige dilemmaer. Man kan så diskutere, om de er konsekvente i forhold til denne tilgang. Desværre tror jeg, at det på kort sigt er meget mere effektivt at bruge enkeltsager og persondilemmaer til at ændre reglerne og praksis lidt af gangen.

Anne Alver
Indlæg: 127
Tilmeldt: 19.06.2008 09:19:09
Geografisk sted: Danmark

Re: Østrigsk dokumentarfilm på CPH:DOX.Så du den, hvad synes

Indlæg af Anne Alver » 14.11.2013 18:00:12

Jeg har set filmen to gange og synes, den var god begge gange. Jeg fik lidt mere med i anden omgang, da det var mange detaljer ind imellem, som Thrane, også skriver.

Jeg synes, den viser mange forskellige problemstillinger, som folk kommer ud for, når de er i den - vores - situation, og jeg kunne nemt relatere til det, og følte den glæde, man kan føle, når man opdager, man ikke er alene i verden med en problemstilling.

Selv om der er nogen forskelle på danske og østrigske love, så viste filmen på en god måde, mange situationer, som jeg tror at alle kan relatere til - uanset om de selv er gift med en udlænding eller ej. F.eks.
at folk lider under at skulle vente i flere år
at man skal fremskaffe alverdens dokumenter - tit noget man ikke selv forstår fuldt ud
at man lider afsavn, fordi man ikke kan være sammen med sin ægtefælle/forælder
at det er ubehageligt eller grotesk at få politiet på besøg for at tjekke ens vasketøj
at det er ubehageligt at blive behandlet som en forbryder, når man nu ikke har begået noget kriminelt
at man skal arbejde langt over 37 timers arbejdsuge, som ellers gælder for andre borgere, kun pga. man skal opnå en "acceptabel" indtjening
at man ikke kan komme til at arbejde, fordi myndighederne trækker deres håndtering af ens sag ud i måneder

Jeg synes ikke parrene i filmen var mere skæve, end dem vi har som medlemmer i ÆUG. Det er alle typer mennesker.

Klipper_K
Indlæg: 79
Tilmeldt: 23.02.2013 09:12:50

Re: Østrigsk dokumentarfilm på CPH:DOX.Så du den, hvad synes

Indlæg af Klipper_K » 18.11.2013 14:30:57

Jeg er enig. Jeg blev også rørt og det er dejligt at mærke at man ikke er alene og at vi kæmper en fælles sag, men jeg ønsker måske en film der rammer bredere, helt om på den anden side af ligusterhækken til dem som ikke allerede er enige med os, eller som måske har mange fordomme.

Jeg tror mit største problem er at formen er med til at fremmedgøre filmens karakterer - mest af alt, da vi ikke kommer under huden på dem og lærer dem at kende , og de derved fremstår som skæve. Af den grund tror jeg ikke den rammer familien Østrig eller Danmark, desværre.

Karakterne fungerer som dukker i et gult univers med ældre vesterlændinge med unge afrikanske og kinesiske partnere, rødhårede kreative med homoseksuelle venner, og 60 årige der leger med helikoptere klædt i gult i en skov mv. som måske bekræfter det "de er ikke normale og det må derfor også være deres egne skyld-fordomme".

Jeg er af den overbevisning at vejen til at åbne folks bevidsthed går igennem hjertet, ikke nødvendigvis som følelses-porno men med stærke personhistorier som folk kan relatere til.
Ved at lære folk at kende kan en film måske være med til at nedbryde fordomme hvor man ikke længere fokuserer på alders-forskel, seksuel orientering, men hvor det er noget der kan ramme dig eller din nabo's datter.

Jeg kunne enormt godt tænke mig at høre hvad min familie synes om filmen.
Jeg tænker derfor at ville foreslå bestyrelsen i det nye år, at jeg vil være primus motor på at arrangere en film- og debat-aften for medlemmer og deres familie i en lokal biograf i KBH.

Besvar