Angående lovligt ophold i 5 år

Her kan du skrive om/søge information om, hvorledes man opnår permanent opholdstilladelse i Danmark og/eller får dansk statsborgerskab.

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
bdk
Indlæg: 5
Tilmeldt: 16.07.2012 12:43:33

Angående lovligt ophold i 5 år

Indlæg af bdk » 21.08.2019 10:01:19

Min kone som er EU borger flyttede oprindeligt til Danmark i 2012. Hun arbejdede dengang i en deltidsstilling og ansøgte og fik et EU "Bevis for registrering" på det grundlag (§3 bekendtgørelse nr. 474 af 12. maj 2011 om ophold i Danmark for udlændinge, der er omfattet af Den Europæiske Unions regler) i September 2012.

November 2016 (4 år senere) sagde hun så sit arbejde op og jeg forsørgede hende, men vi ansøgte først om nyt bevis for registrering på grundlag af tilstrækkelige midler (§6) i September 2018. Hun drev i perioden en lille hobbyvirksomhed som jo også kan falde ind under §3, men uden at havde den CVR registreret på det tidspunkt og også uden nogen nævneværdig indtægt (så ingen bevis for det på årsopgørelse).

Vi vil gerne søge om permanent opholdstilladelse, men jeg er i tvivl om det er et problem at vi ikke fik et nyt opholdsdokument på det nye grundlag tilbage i 2016? Hun har ikke modtaget offentlige ydelser i nogen periode og har boet i Danmark i hele perioden.

Jeg er i øvrigt Dansk statsborger og vi har været gift siden September 2017.

mh
Indlæg: 9890
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: Angående lovligt ophold i 5 år

Indlæg af mh » 21.08.2019 11:49:43

Det er ikke noget problem - man får egentlig ikke noget bevis, men en bekræftelse på at man har ladet sig behørigt registrere.

https://europa.eu/youreurope/citizens/r ... dex_da.htm
"Som EU-borger har du automatisk ret til permanent opholdstilladelse i et andet EU-land, hvis du har boet lovligt i landet i mindst 5 år i træk. Hvis du opfylder den betingelse, kan du anmode om et permanent opholdskort, som bekræfter din ret til at bo permanent i det land, du bor i nu, uden betingelser."

"For at få et dokument, der bekræfter din ret til permanent ophold skal du fremlægge bevis for, at du har boet lovligt i landet i 5 år.
Du skal sende forskellige former for dokumentation med din ansøgning, afhængig af din situation (lønmodtager, selvstændig, jobsøgende, pensionist, studerende). Dette kunne omfatte:
et gyldigt bevis for din registrering ved din ankomst i dit værtsland
bevis for, at du har boet i landet, f.eks. forsyningsregninger og lejekontrakter
bevis for, at du har arbejde, studeret, været selvstændig, forsøget dig selv eller søgt arbejde, f.eks. lønsedler, kontoudtog, skatteopgørelser"

Man kan så også bevise sin selvforsørgelse ved at fremlægge kopi af fx vielsesattest samt bevis for samliv (bopælsregistrering), da der jo er gensidig forsørgelsespligt, og man har lov til at lade sig forsørge af sin kæreste.

https://www.borger.dk/Handlingsside?sel ... 2e8b60d8a0
mh

bdk
Indlæg: 5
Tilmeldt: 16.07.2012 12:43:33

Re: Angående lovligt ophold i 5 år

Indlæg af bdk » 21.08.2019 12:57:03

Ah, tak for svaret. Så du mener stadig det er lovligt ophold, selv om registreringsbeviset ikke har reflekteret det rigtige grundlag?

mh
Indlæg: 9890
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: Angående lovligt ophold i 5 år

Indlæg af mh » 21.08.2019 19:02:18

Med dig som først sponsor, derpå ægtefælle, har hun haft ret til at blive "omregistreret"; at hun ikke er blevet det er mindre væsentligt. Hvad væsentligt er, er at hun ikke har udgjort en urimelig byrde for det danske samfund ved at modtage offentlige ydelser.

Det forsinker formodentlig sagsbehandlingen at hun ikke snarest efter at have sagt arbejdet op meddelte sit nye opholdsgrundlag, men det bør ikke stå i vejen for bevis for en permanent opholdsret.
mh

Besvar