stasborgerskab og DU3

Her kan du skrive om/søge information om, hvorledes man opnår permanent opholdstilladelse i Danmark og/eller får dansk statsborgerskab.

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
inloveforever
Indlæg: 81
Tilmeldt: 29.08.2011 15:38:43

stasborgerskab og DU3

Indlæg af inloveforever » 18.02.2016 17:47:26

Jeg stiller lige et par spørgsmål på vegne af et par jeg kender.

Her er først lidt informationer om dem:

Pigen er dansk, og manden er fra New Zealand. De er kommet til Danmark på baggrund af EUreglerne, hvor pigen var arbejdstager i Tyskland. Han har nu et midlertidigt opholdskort I Danmark.
Målet er at søge om statsborgerskab om 5 år, hvis muligt.
Manden, har uddannelse i New Zealand som svarer til en folkeskole og gymnasial. Han har i danmark studeret indtil nu og har fået sig en AP-degree, og vil gerne toppe op til en bachelor. Han har siden han kom til Danmark ikke fået Danskundervisning, da han på forhånd kendte sproget en del pga danske slægtninge i New Zealand.

Det var lidt informationer om paret, nu kommer spørgsmålene

Er det et krav at tage danskundervisning, selvom han kan sproget. Kan han bare tage en test inden der søges om statsborgerskab?

Vil han kunne komme ind på DU3.. Ved ikke så meget om det, men så vidt jeg ved, er det et krav for at få statsborgerskab. Hvad vil Du3 indebære?
Skal hans unddannelse i Dk være undervist på dansk, må han ikke tage det på engelsk?

mh
Indlæg: 10135
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet/Tyskland
Kontakt:

Re: stasborgerskab og DU3

Indlæg af mh » 18.02.2016 21:23:20

Nu er det jo ikke sikkert, at der gælder det samme om 5 år, men der er ikke i loven krav om at man skal deltage i danskundervisning, blot om dokumentation for bestået danskprøve.

Desuden skal man bestå en Indfødsretsprøve.

De gældende regler står her (langt, så det kan anbefales at printe det ud):
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0 ... ?id=174789

"§ 11. Ansøgere, der har fået en væsentlig del af deres almindelige eller faglige uddannelse i Danmark, kan optages på et lovforslag om indfødsrets meddelelse efter 5 års uafbrudt ophold her i landet. Det er en betingelse, at uddannelsen er af dansk karakter og har varet i mindst 3 år, medmindre den forinden er afsluttet med eksamen eller lignende prøve."

Med 'dansk karakter' menes bl.a. at undervisningen hovedsageligt er foregået på dansk.
mh
Rådgiver for ÆUG

Besvar