Side 1 af 1

Spørgsmål til nyhedsbrev 74

: 12.10.2015 07:38:59
af Thomas77
Jeg har lige modtaget nyhedsbrev nr. 74 fra Jer.

Der beskrives nye regler for statsborgerskab/permanent ophold.

Der står at man skal have holdt sig fri for sociale ydelser i 8½ ud af de sidste 9 hvis man skal have statsborgerskab.

Jeg troede at man skulle have fuldtidsbeskæftigelse i så mange år, og ikke kun holde sig fri af offentlige ydelser.

Re: Spørgsmål til nyhedsbrev 74

: 12.10.2015 08:56:08
af fundiver199
Hej Thomas

Selvforsørgelseskravet i reglerne for statsborgerskab svarer til det, der findes i både reglerne for familiesammenføring og reglerne for permanent ophold. Dvs. det handler kun om, at man ikke må have modtaget ydelser efter aktivloven og integrationsloven.

Måske tænker du på, at der i reglerne for permanent ophold er et krav om at have været i fuldtidsarbejde i 3 af de sidste 5 år. Eller have fået et tilsvarende antal "point" ved deltidsarbejde eller studieaktivitet.

Dermed kan du sige, at der indtil den nye aftale faktisk var skrappere krav for at få permanent ophold end for at få dansk statsborgerskab, hvilket vel umiddelbart ikke giver særlig meget mening. Men det var altså ikke desto mindre, hvad flertallet bag den tidligere regering var blevet enige om.

Det hører med til historien, at flygtninge kan få permanent ophold efter 8 år, hvis de har anstrengt sig for at blive integreret. Altså uden at leve op til kravet om 3 års fuldtidsarbejde. Så i forhold til den gruppe kan man sige, at reglerne gav mere mening, end de gjorde for familiesammenførte.

Som det også fremgår af nyhedsbrevet, får de nye regler ikke nær så meget betydning for familiesammenførte, som man kunne have frygtet ud fra den politiske debat, der gik forud for aftalen.

For familiesammenførte er de yderligere stramninger af reglerne for permanent ophold, som Venstre har programsat til februar 2016, nok potentielt langt mere problematiske. Også fordi mange familiesammenførte hidtil er stoppet ved permanent opholdstilladelse og slet ikke har søgt om statsborgerskab.

Det kunne dog ændre sig, nu hvor vi har fået fuld accept at dobbelt statsborgerskab. Og derfor vil det da være meget ærgerligt, hvis man reelt forhindrer familiesammenførte i at søge statsborgerskab, fordi de ikke engang kan få permanent opholdstilladelse.

Det er også super problematisk og urimeligt, hvis bankgarantien og boligkravet skal fortsætte i en principielt uendelig periode, med mindre den udenlandske ægtefælle er i fuldtidsarbejde hele tiden.

Re: Spørgsmål til nyhedsbrev 74

: 12.10.2015 11:39:45
af Thomas77
Ja jeg har nok blandet det lidt sammen.

Men for at få dansk statsborgerskab skal man vel inden da have permanent opholdstilladelse.

Re: Spørgsmål til nyhedsbrev 74

: 12.10.2015 15:28:55
af fundiver199
Ja det skal man nemlig. Og derfor var det jo også sådan, at hvis en familiesammenført levede op til kravene for permanent ophold (ingen kontanthjælp i 3 år og 3 års fuldtidsarbejde de sidste 5 år), så var selvforsørgelseskravet i reglerne for statsborgerskab helt automatisk opfyldt. Ja faktisk var det overopfyldt.

Og det giver vel som sagt ikke super meget mening, når statsborgerskab er det højeste trin på "integrationsstigen". Så at aftalepartierne har valgt at stramme her, er forståeligt. Om 8½ år er at gå for vidt, kan jo så til gengæld diskuteres. Men i det mindste kan det reduceres til 4½ år, hvis man har bestået Danskprøve 3.

Re: Spørgsmål til nyhedsbrev 74

: 13.10.2015 12:54:59
af tonga
Et spørgsmål til det du nævner med permanent ophold og at det "er på programmet" i februar 2016.

Min kone har været her i over 6 år.
Til sommeren 2016 har hun også haft arbejdstimer nok. Det har taget lidt længere tid at opspare disse grundet en graviditet og at der derefter i en periode kun har været 10 timer weekend arbejde om ugen og derefter en periode med 25 timer med ugen, men det er 30 timer nu og har været det i 2 år og altså til sommer opfylder hun dette krav til permanent ophold.

Hun/vi har ALDRIG fået nogen penge nogen steder fra.
Hun har dansk1, men vi påtænker at hun går op til en prøve i dansk2 som vi er sikker på hun godt kan klare nu. Det bliver til foråret vi prøver at booke en prøve, lige nu er hun igang med kørekort også på dansk iøvrigt.

Så det burde med nuværende regler være uden problemer at få permanent.

Men du skriver at de påtænker at ændre og synes også jeg har læst noget med feks 5 års arbejde i et oplæg. Hvis de ændrer dette, vil det så også udsætte det med 2 år, at jeg kan få mine garantipenge tilbage, for de ændrer vel med tilbagevirkende kraft ? Jeg har stadig 30.000 kr stående. Den første halvdel fik jeg tilbage da hun bestod dansk prøven for 3 år siden.

Re: Spørgsmål til nyhedsbrev 74

: 14.10.2015 06:59:27
af fundiver199
Ja ændringer i reglerne for PUT vil givetvis gælde for alle, uanset hvornår de kom til Danmark. Formentlig dog ikke for dem, der har søgt, før nye regler træder i kraft. Sådan har praksis været hidtil, men efter det stunt de lavede med statsborgerskab, er selv det vel ikke sikkert længere.

Og ja hvis man har stillet sikkerhed fra cirka 2010 og frem (kan ikke huske det præcise tidspunkt), skal den forlænges med 5 år, hvis ens ægtefælle ikke får PUT efter 5 år.

Så det er bare at spise en tudekiks og fortryde, hvordan du stemte ved valget, hvis du selv har været med til at stemme blå stue til magten. At de bla. gik til valg på at "stramme udlændingepolitikken" og rulle den forrige regerings "31 lempelser" tilbage var ikke just nogen hemmelighed.... :wink:

Re: Spørgsmål til nyhedsbrev 74

: 14.10.2015 07:06:26
af tonga
Jeg stillede sikkerhed i sommeren 2009 og havde selvfølgelig set frem til at få dem tilbage til sommer :cry:

og NEJ jeg har IKKE stemt blå stue.

Re: Spørgsmål til nyhedsbrev 74

: 15.10.2015 07:45:09
af fundiver199
Den 7-årige sikkerhed skal mig bekendt ikke forlænges. Det var først i 2010, da reglerne for PUT blev ændret og opholdskravet sat ned til 4 år (senere 5 år), at forlængelser af garantierne blev indført. Tanken bag er vel, at man frem til og med 2010 regnede med, at så godt som alle ville få PUT, når de opfyldte opholdskravet på 7 år. Altså kan I se frem til, at garantien frigives til næste sommer :D

Re: Spørgsmål til nyhedsbrev 74

: 15.10.2015 09:00:08
af tonga
åh det var da en fantastisk nyhed. Tak for det.
Jeg troede faktisk først den anden halvdel af den garanti blev frigivet når man havde fået den permanente ophold.

Jeg må hjem og nærlæse de gamle papirer.
Jeg har måske blandet det sammen med de regler der står nu på nyidanmark.