Afklaring om SU ved ophold efter EU-regler

Her finder du beskeder fra ÆUGs bestyrelse m.v.

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
fundiver199
Indlæg: 15458
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Afklaring om SU ved ophold efter EU-regler

Indlæg af fundiver199 » 01.02.2010 10:28:32

Der har hersket en del forvirring om, hvad der skulle til for, at et familiemedlem til en dansk statsborger, som har fået opholdskort i Danmark efter EU/EØS-reglerne, kunne blive berettiget til dansk SU.

ÆUG har derfor spurgt SU-styrelsen, hvordan de fortolker reglerne, og har fået det svar, som er gengivet nedenstående. Jeg har fremhævet det vigtigste afsnit i svaret med fed.

Bemærk at flere af de øvrige afsnit beskriver, hvad der skal til for, at en dansk statborgers familiemedlemmer i det hele taget kan blive berettiget til ophold i Danmark efter EU/EØS-reglerne. Og det er jo logisk, at en forudsætning for at være berettiget til dansk SU er, at man i det hele taget er berettiget til ophold.

Betingelsen om et forudgående "reelt og faktisk" ophold i et andet EU/EØS-land er således noget, du som dansk statsborger skal opfylde for, at dine familiemedlemmer overhovedet kan blive berettigede til ophold i Danmark efter EU/EØS-reglerne og ikke kun for, at de kan blive berettigede til SU under uddannelse.


......................................................................................

Kære .........

Tak for din mail af 19. januar 2010, hvor du spørger til udenlandske statsborgeres adgang til dansk uddannelsesstøtte. Du spørger specifikt til hvad der kræves for, at danske statsborgere bliver betragtet som vandrende arbejdstagere i EU-retslig forstand.

Du skal være opmærksom på, at nedenstående svar er en generel vejledning. EU-retten er et område i løbende udvikling, der er baseret på domspraksis. Fortolkningen af EU-direktivet kan således løbende blive ændret i takt med, at EF-domstolen træffer nye afgørelser.

Styrelsen nuværende praksis er, at danske statsborgere kan blive betragtet som vandrende arbejdstagere for så vidt, at de har haft faktisk og reelt ophold i et andet EU-medlemsland. Den danske statsborgers udenlandske ægtefælle kan få en afledt ret - herunder retten til at modtage SU - hvis, den udenlandske statsborger bor eller har boet, og været gift, med den danske statsborger mens denne har eller havde faktisk og reelt ophold i et andet medlemsland.

Der er således ikke for nuværende noget krav om, at den danske statsborger havde erhvervsarbejde i et andet medlemsland. Det er dog et krav, at den danske statsborger ved tilbagevenden til Danmark, sammen med sin udenlandske ægtefælle, har beskæftigelse i Danmark, med de for arbejdstagere krævede 10-12 timers erhvervsarbejde om ugen. Såfremt den danske statsborger returnerer til Danmark med et andet hovedformål end at arbejde - f.eks. at studere - finder bestemmelsen ikke anvendelse.

Kravet om, at den danske statsborger skal have haft et reelt og faktisk ophold i et andet EU/EØS-land betyder, at der skal være tale om en faktisk og reel flytning til landet. Flytningen skal være en realitet, og der må ikke blot være tale om et kortvarigt ophold for eksempel på et hotelværelse.

Herudover opfylder en dansk statsborger, som har haft fremlejet et værelse eller har været tilflyttet en c/o adresse hos slægtninge eller bekendte for en kortvarig periode, som udgangspunkt ikke kravet om at have etableret et reelt og faktisk ophold i et andet EU/EØS-land.
Der vil dog skulle foretages en konkret og individuel vurdering af samtlige konkrete omstændigheder i sagen, hvor ovennævnte forhold skal indgå.
Der opstilles ikke et mindstekrav til opholdets længde i det andet medlemsland

Du kan læse mere om reglerne for den fri bevægelighed på integrationsministeriets hjemmeside: http://www.nyidanmark.dk/da-dk/Ophold/f ... retten.htm

Har du yderligere spørgsmål, skal du være meget velkommen til at kontakte mig igen.

Venlig hilsen

Nicolai Rasmussen

Besvar